Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΠΕΛΛΑ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΡΤΝ !...

Η αδυναμία των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών του Eurogroup να πάρουν απόφαση για τον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους δεν οφείλεται στην ανεπάρκεια της Ελλάδας (όπως τις προηγούμενες φορές) αλλά τα αντίθετα συμφέροντα μέσα στην Ευρώπη. Τον καταλυτικό ρόλο έπαιξε η Γαλλίδα κριστίν Λαγκάρντ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νυν Διευθύντρια του ΔΝΤ.
 
Η κυρία Λαγκάρντ φοράει δυο καπέλλα. Το ένα της Διευθύντριας του ΔΝΤ και το άλλο της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών. Το καπέλλο του ΔΝΤ της επιβάλει να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα μόνο αν το χρέος της θεωρείται βιώσιμο. Το καπέλλο της Γαλλίδας της επιβάλει να επιδιώξει πάση θυσία το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαικές κεντρικές τράπεζες. Έτσι χρησιμοποιεί το καταστατικό του ΔΝΤ που δεν της επιτρέπει να δανείσει ένα κράτος με μη βιώσιμο χρέος, για να εξασφαλίσει οτι στο μέλλον το χρέος της Γαλλίας θα "κουρευτεί".
 
Η πραγματικότητα έχει ώς εξής : Πράγματι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Μόνο αν χαριστεί ένα μεγάλο μέρος του είμαστε σε θέση να το πληρώσουμε. Αυτό το ξέρουν όλοι. Όμως οι Γερμανοί δεν θέλουν να κουρευτεί το ελληνικό χρέος που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. Πολλοί υποστηρίζουν οτι οι Γερμανοί αντιδρούν διότι έχουν φέτος εκλογές και δεν θέλουν να απολογηθούν στους πολίτες επειδή χάρισαν στους Έλληνες λεφτά. Δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος, ούτε ο σημαντικότερος.
 
Κατά τη γνώμη μου ο σημαντικότερος λόγος είναι οτι αν κουρευτεί τώρα το ελληνικό χρέος, θα ανοίξει ο δρόμος για κούρεμα και του Ισπανικού και του Ιταλικού και τελικά του Γαλλικού. Μην ξεχνάμε οτι η Γαλλία υποβαθμίστηκε ήδη απο την Standard and Poors και απο την Moodys, πράγμα που σημαίνει οτι αργά αλλά σταθερά δρομολογείται η κρίση στη Γαλλία.
 
 
Αν λοιπόν αρχίσουν τα "κουρέματα" στην Ευρώπη, η Γερμανία θα μείνει "φαλακρή". Θα πρέπει ώς η μεγαλύτερη δανείστρια χώρα να χάσει πάρα πολλά χρήματα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ώς ισχυρότερη οικονομικά χώρα της Ευρώπης θα αναγκαστεί να πληρώσει τα περισσότερα για να καλύψει τις απώλειες που θα έχει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα απο το κούρεμα όλων των ευρωπαικών ομολόγων.                                               
Η Γερμανία λοιπόν κοιτάζοντας το δικό της συμφέρον αρνείται να δεχθεί οποιοδήποτε κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Η Γαλλία απο την άλλη, όπως ενδόμυχα και η Ιταλία και η Ισπανία και η Πορτογαλλία, πολύ θα ήθελαν να κουρευτεί το ελληνικό χρέος, ώστε να υπάρχει προηγούμενο και για τα δικά τους κουρέματα.
Η κυρία Λαγκάρντ λοιπόν ζητά ώς ΔΝΤ να γίνει βιώσιμο το χρέος και δεν δέχεται τις προτάσεις της Γερμανίας, αφού δεν περιέχουν κούρεμα.
Αποτέλεσμα ; Μπλοκάρεται η ελληνική δόση.
Επι της ουσίας αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, διότι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται κανονικά (με τα λεφτά της δόσης) χωρίς να έχει εγκριθεί ακόμη η δόση. Κάτι σαν προκαταβολή δηλαδή, έως ότου εγκριθεί. Αυτό συμβαίνει ήδη και απαντά σε όλους όσοι αναρωτιούνται πώς γίνεται να έχουμε ακόμη λεφτά, αφού λέγαμε οτι τα ταμειακά μας διαθέσιμα τελειώνουν στις 16 Νοεμβρίου. Μας δίνουν κύριοι, γιαυτό έχουμε. Επιβιώνουμε ακόμη με δανεικά (και προφανώς αγύριστα αφού δεν είναι βιώσιμο το χρέος μας) και οι δανειστές μας γνωρίζουν πολύ καλά οτι θα είναι αγύριστα. Αλλά έχουν τα δικά τους προβλήματα που είναι ασφαλώς πολύ μεγαλύτερα απο το πρόβλημα που τους δημιουργεί η Ελλάδα. Είναι οτι βλέπουν αυτό που έρχεται για την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία.
Το Eurogroup θα επαναληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Στο διάστημα ατό οι υπουργοί Οικονομικών θα προσπαθήσουν να βρούν μια συμβιβαστική λύση. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά λογικά σκεπτόμενοι μπορούμε να πούμε οτι έχουν όλο το χρόνο που χρειάζονται για να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να βρούν λύση. Για εμάς το θέμα είναι μεν σημαντικό, αλλά δεν είναι τόσο επείγον. Είτε εγκριθεί η δόση είτε δεν εγκριθεί, όσο συνεχίζεται η χρηματοδότηση δεν πτωχεύουμε.                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια: