Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ "ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ" ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΛΠΕΣ ?...


Πολύπλοκο και δυσανάγνωστο είναι το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει σύγχυση και έχουν θολώσει το τοπίο. Η υπόθεση ΤΤ στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν μεγάλα ονόματα της εγχώριας τραπεζικής και επιχειρηματικής ελίτ, ενώ βρίσκονταν στη χώρα οι ηγέτες της ΕΕ για την φιέστα της ανάληψης της προεδρίας, η απόδραση Ξηρού, οι αποκαλύψεις με τα εξοπλιστικά είναι οι καταλύτες που σμιλεύουν το υπό διαμόρφωση πολιτικό και οικονομικό τοπίο.
 
Ερμηνείες των γεγονότων σε αυτή τη φάση θεωρούνται παρακινδυνευμένες καθώς το σκηνικό μοιάζει με κινούμενη άμμο. Εμπειροι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές κρατούν αποστάσεις ασφαλείας και χαμηλούς τόνους περιμένοντας να «ξεδιπλωθούν» τα σενάρια και να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα της κατάστασης.
 
Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι τα γεγονότα συνδέονται στη βάση τους και αποτελούν –σχεδόν όλα- μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδίου της κυβέρνησης. Οι στόχοι πολλαπλοί καθώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι παίζει το τελευταίο της χαρτί στην εσωτερική πολιτική σκηνή και ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να διασφαλιστεί στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει της διαφαινόμενης εκλογικής ήττας.
 
Παράλληλα η φιέστα των συλλήψεων τραπεζιτών και επιχειρηματιών ανήμερα της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ και παρουσία των ξένων ηγετών επιχειρεί να πείσει για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να χτυπήσει τη διαφθορά και διαπλεκόμενα.
 
Σε αυτό το επίπεδο το Μαξίμου επιτυγχάνει να στοχοποιεί και να εκκαθαρίζει τους… «αντιφρονούντες» και εν γένει όσους βρίσκονται μακριά από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά.
 
Ετσι το Μαξίμου πιάνει «με ένα σμπάρο δυο τριγώνια», επιτυγχάνοντας χτύπημα υψηλών τόνων κατά της εγχώριας διαπλοκής και εκκαθαρίζοντας το κόμμα από «παράσιτα» τα οποία θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την ηγεσία Σαμαρά σε δεύτερη φάση, μετά από μια ενδεχόμενη εκλογική ήττα είτε στις Ευρωεκλογές, είτε στις εθνικές εκλογές.
 
Από την άλλη πλευρά οι υψηλοί τόνοι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ για την τρομοκρατία και η προσπάθεια εμπλοκής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τέτοιου επιπέδου υποθέσεις αποκαλύπτει προσπάθεια πόλωσης του σκηνικού και εκλογικής «γυμναστικής».
 
Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς επιμένοντας σε πολιτική υψηλών τόνων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και εκκαθαρίζοντας κορυφαία στελέχη και του ΠΑΣΟΚ περιορίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε ρόλο κομπάρσου ώστε να μην μπορέσει να απεξαρτηθεί ούτε στις επόμενες εκλογές από την κυβερνητική συμμαχία.
 
Με την εμπλοκή του ονόματος του Δημήτρη Κοντομηνά στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο επετεύχθη μέσα από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος η κυβέρνηση δείχνει τα δόντια της στους… «αντιφρονούντες» των media και φαίνεται να συστήνει «κρείττον σιγάν».
 
Μεγάλα ονόματα που εμπλέκονται στην πρώτη φάση των υποθέσεων, όπως ο Δημήτρης Κοντομηνάς τώρα έχουν αποφύγει εν τέλει τον κίνδυνο, όπως ο Βίκτωρ Ρέστης για την αντίστοιχη υπόθεση της FB Bank, ο Βαγγέλης Μαρινάκης για τα στημένα και ο Τρύφων Κολλίντζας, που αναμένεται να αποφυλακιστεί, για την υπόθεση της Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: