Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ !...


Τα θαύματα κρατάνε τρεις μέρες σ' αυτή τη χώρα των θαυμάτων. Αυτό είναι το διάστημα που απασχολούν τον Τύπο και την κοινή γνώμη σημαντικά γεγονότα. Σ' αυτό ίσως πόνταρε και ο Μιχάλης Λιάπης και είπε να ξεφύγει από το άγος της δίκης και της διαπόμπευσης για τις πλαστές πινακίδες, με ένα ταξιδάκι, σε ένα μέρος όπου δεν θα υπάρχουν ενοχλητικοί Ελληνες, ας πούμε τη Μαλαισία.
 
Ωραία. Οταν γυρίσει, οι οργανώσεις και τα κινήματα «Δεν πληρώνω» θα μπορούσαν να τον εντάξουν στους κόλπους τους και μάλιστα σε ηγετική θέση, αναμείβοντας την εφευρετικότητα απέναντι στους κρατικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς. Ή μπορεί να γράψει και κάνα βιβλίο με πατέντες για μην πληρώνεις φόρους, τέλη κυκλοφορίας κ.ά. ή πώς να ξεφεύγεις γενικά από τους νόμους.
 
Αλλά είπαμε. Οταν γυρίσει μαυρισμένος από τις διακοπές του, ουδείς θα ασχολείται. Εξάλλου, στο εξής θα είναι απόλυτα νομιμόφρων, διαβεβαίωσε ο συνήγορός του.
 
Οι άφραγκοι Ελληνες θα έχουν ζαλιστεί από τα νέα θαύματα. Οι εφοριακοί μπορεί να έρχονται ανά πάσα στιγμή στα σπίτια μας και να ψάχνουν τα πάντα, να βάζουν χέρι σε μισθούς, καταθέσεις και ό,τι άλλο εισόδημα βρουν.
 
Απελπισμένοι από τους νέους φόρους, οι αγρότες θα συνεχίζουν να κάνουν βόλτες σε πλατείες και εθνικές οδούς, διεκδικώντας κάτι καλύτερο χωρίς πλέον επιδοτήσεις. Οι μακροχρόνια άνεργοι θα περιμένουν με αγωνία τη συγκλονιστική βοήθεια των 200 ευρώ για να τα βγάλουν πέρα. Η ΔΕΗ, μόλις περάσουν οι γιορτές, θα συνεχίσει να κόβει σωρηδόν το ρεύμα, ενώ μπορεί να ζηλέψει και η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και οι άλλες εταιρείες νερού.
 
Οι φοιτητές θα αγωνίζονται ακόμα για να σωθεί εκείνο το έρημο το εξάμηνο, οι διοικητικοί υπάλληλοι για να σώσουν τις θέσεις εργασίας και οι πρυτάνεις και οι καθηγητές (όχι όλοι) να λένε, χωρίς τύψεις, «τι είναι ένα εξάμηνο μπροστά στο κύρος του Ιδρύματος;»
 
Σωστά, τι είναι ένα εξάμηνο μπροστά στην Ιστορία; Μερικές χιλιάδες φοιτητών και γονέων ξέρουν την απάντηση. Αν συνοδευόταν αυτή η τοποθέτηση περί κύρους με μια έκφραση λύπης ή συγγνώμης προς όλους αυτούς, ίσως να το δέχονταν καλύτερα.
 
Και αν βλέπαμε και καμιά παραίτηση για λόγους ευθιξίας, ακόμα καλύτερα. Αλλά παραείναι χοντρό τέτοιο θαύμα -και τόσο σπάνιο. Οπότε ας μην περιμένουμε. Τα νέα θαύματα που θα ξεκινήσουν από τη νέα χρονιά θα τα έχουν σκεπάσει όλα αυτά και θα τα έχουν θάψει. Η αγωνία για την καθημερινή επιβίωση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για συζητήσεις και θεωρίες.
 
Ακόμα και οι αντιστάσεις της κοινωνίας, δεν είναι αυτές που ήταν κάποτε. Οπότε ας κρατηθούμε από τα αληθινά θαύματα. Αυτά της αγάπης και της αλληλεγγύης, που θα μας κρατήσουν στις δύσκολες ώρες που περνάμε. Και ιδιαίτερα το νου μας σε όσους είναι ανήμποροι. Από τα άλλα δεν μπορούμε να περιμένουμε.
 
Και ας κλείσουμε με κάτι χαρούμενο και αισιόδοξο, παραθέτοντας τους τίτλους των τριών πολιτικών βιβλίων που έγραψε ο Μιχ. Λιάπης: «Για μια Ριζοσπαστική Ανανέωση», «Για Ενα Νέο Ηθος» και «Για Μια Δημιουργική Ανατροπή».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: