Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΛΑΜΟΓΙΟΥ !...


Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης (γνωστός στο χρηματιστηριακό κοινό από την εποχή της Δέλτα Πληροφορικής και εμπειρότατος σύμβουλος επιχειρήσεων) σε άρθρο του στην «Καθημερινή» εξέφρασε την άποψη πως οι τράπεζες θα μπορούσαν να διεκπεραιώσουν πολύ πιο αποτελεσματικά από το ίδιο το κράτος την είσπραξη των ανεξόφλητων φορολογικών οφειλών.
 
Κάτι τέτοιο, κατά την εκτίμηση του κ. Δρυμιώτη, θα μπορούσε να επιλύσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα που εδώ και δεκαετίες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του ελληνικού δημοσίου.
 
Στο μεγάλο πρόβλημα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του Δημοσίου, στάθηκε και Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank, υποστηρίζοντας - πέρα από τον απαιτούμενο εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος - πως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός απέτυχε και χρειάζεται ενίσχυση.
 
Το μέγεθος ωστόσο του προβλήματος γίνεται περισσότερο αντιληπτό, όταν στο ίδιο Οικονομικό Δελτίο, παρατίθεται μια σειρά στοιχείων και παρατηρήσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα παρακάτω :
Πρώτον, το φαινόμενο των πωλήσεων χωρίς απόδειξη έλαβε μεγάλες διαστάσεις μετά το Σεπτέμβριο του 2011.
 
Δεύτερον, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, από το 2009 έως σήμερα έχουν εντοπιστεί 450.000(!) πλαστά ή εικονικά τιμολόγια.
 
Τρίτον, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες όχι μόνο να μην καταβάλουν τον ΦΠΑ, αλλά… ούτε καν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις(!)
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2012 θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί 5,2 εκατομμύρια περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά αντί αυτών, εμπρόθεσμα υποβλήθηκαν μόνο 4,06 εκατομμύρια.
 
Τέταρτον, πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες «κλείνουν τα βιβλία» και στη συνέχεια συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους χωρίς να εκδίδουν οποιοδήποτε παραστατικό…

Βέβαια, πολλά από τα παραπάνω φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της βαθειάς οικονομικής κρίσης, της ελλιπέστατης ρευστότητας και της απέλπιδας προσπάθειας πολλών να παραμείνουν όπως-όπως στην αγορά, μήπως και κάποια μέρα… «γυρίσει το χαρτί».

Πέραν αυτού όμως, το μόνο σίγουρο είναι κατά την περίοδο 2011-2012 :
• Η παραοικονομία και η ανομία όχι μόνο δεν περιορίστηκαν, αλλά αντίθετα διογκώθηκαν !
• Οι «πονηροί» της πιάτσας συνεχίζουν να ευνοούνται σε βάρος των «νομοταγών κορόιδων», που ταυτόχρονα είναι και ανταγωνιστές τους.
• Και τέλος, χιλιάδες «λαμόγια» που καθόλου δεν επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση, μπορούν να κάνουν τη «δουλειά» τους, πιο εύκολα και πιο ακίνδυνα ακόμη και σε σχέση με την προ της κρίσης περίοδο…
Μιλάμε, για… τη χαρά του λαμόγιου !

Η επίλυση λοιπόν του προβλήματος του φοροεισπρακτικού μηχανισμού επείγει, περισσότερο από ποτέ. Και βέβαια είναι αυτονόητες οι βαρύτατες πολιτικές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών.
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.matrix24.gr/2013/01/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%81-%ce%ae%cf%81%ce%b8%ce%b5-%ce%b7-%cf%8e%cf%81%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9/