Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΙΔΟΥ, ΟΙ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ !...


Δεν θα το κρύψω, πάντα μου άρεσε η ανάλυση των αριθμών. Γι' αυτό και μελέτησα με προσοχή τους πίνακες του Υπουργείου Οικονομικών για το ποιοι δήλωσαν πόσα το 2011. Το κακό είναι ότι αυτήν την ανάλυση (που… βγάζει μάτι) μάλλον δεν θέλουν να την κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου. Εκείνες για παράδειγμα που ήταν αρμόδιες για το νέο «φοροεισπρακτικό» νομοσχέδιο, το οποίο τόση κατακραυγή ξεσήκωσε, ακόμη και μεταξύ των πιο φανατικών οπαδών της συγκυβέρνησης.
 
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την «πατριωτική» τάξη των αγροτών. Εκείνων που συχνάκις κλείνουν τις Εθνικές Οδούς προκειμένου να υπερασπιστούν τα εκάστοτε -αλλά πάντοτε «δίκαια», κατ' αυτούς- αιτήματά τους. Καμία αντίρρηση ότι πρόκειται για σκληρή, πολύ σκληρή, δουλειά. Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις του 2011, είναι και εντελώς… ασύμφορη. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι 9 στους 10 δηλώνουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ, ήτοι μόλις 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ 7 στους 10 δηλώνουν κάτι λιγότερο από… 420 ευρώ τον μήνα.
 
Θα περίμενε κάποιος ότι με τέτοιες δηλώσεις η ελληνική επαρχία θα είναι γεμάτη τρώγλες και σαράβαλα στους δρόμους. Όποιος όμως έχει ταξιδέψει βλέπει μια εντελώς διαφορετική… «μαγική» εικόνα, με τις «μπέμπες» και τα μυώδη δικάμπινα 4x4 να περισσεύουν. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού κάτι παραπάνω από το 50% του συνόλου δήλωσε ετήσια εισοδήματα… «έως 5.000 ευρώ»! Καταπληκτικό !
 
Ο ένας στους δύο δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς, ηλεκτρολόγους, μπογιατζήδες, υδραυλικούς, πλακάδες, κομμωτές, συμβούλους επιχειρήσεων, μηχανικούς, οικονομολόγους (και πολλά άλλα επαγγέλματα) ζει με μόλις… 420 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή… λιμοκτονεί!
 
Υποθέτω ότι πρόκειται περί θαύματος. Με κάποιον τρόπο οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας εμφανίζονται να ζουν με εισοδήματα χαμηλότερα κι από τον πενιχρότατο βασικό μισθό που θέσπισαν τα μνημόνια! Υπό αυτό το πρίσμα, διερωτώμαι γιατί υπάρχουν τόσες αντιδράσεις για τον βασικό μισθό. Στο κάτω κάτω οι ελεύθεροι επαγγελματίες παίρνουν και τα ρίσκα τους.

Εξίσου συνταρακτικό στην ίδια «συνομοταξία» είναι το γεγονός ότι ολόκληρη η χώρα διαθέτει μόλις 4.168 ελεύθερους επαγγελματίες που βγάζουν πάνω από 100.000 ευρώ εισόδημα (το 1,1% του συνόλου) και ακριβώς… 48 που βγάζουν πάνω από 500.000 ευρώ. Προφανώς, εκείνοι οι μεγαλογιατροί και οι μεγαλοδικηγόροι, που παίρνουν εξωφρενικά ποσά για μια εγχείρηση ή για μια σοβαρή υπόθεση, όπως επίσης και οι πολιτικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες «επιπέδου», ζουν σε… άλλη χώρα, μαζί με τους μικροεπαγγελματίες που χρεώνουν 50 ευρώ (μαύρα) για μια επισκευαστική «επίσκεψη» στο σπίτι.

Δεν σας κρύβω όμως ότι πιο πολύ ταράχτηκα όταν είδα ότι το δηλωθέν ετήσιο εισόδημα περισσότερων από τους μισούς εμπόρους και ασχολούμενους με τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία (381.829 στους 625.246) ήταν «έως 12.000 ευρώ». Αναμφίβολα, πρόκειται για «ήρωες» της σύγχρονης Ελλάδας. Κινούν το εμπόριο και τη βιομηχανία, δίνουν δουλειές στους άλλους Έλληνες, κι όμως οι μισοί δεν βγάζουν ούτε 1 χιλιάρικο τον μήνα!

Σε αυτό το σύνολο δε των 625.246 ατόμων, μόνο κάτι λιγότερο από το… 1% κατάφερε να ξεπεράσει τα 100.000 ευρώ εισόδημα. Κι εδώ προκύπτει το πιο μεγάλο παράδοξο, η πιο μεγάλη έκπληξη που δικαιολογεί απόλυτα τη φορολογική πολιτική του εκάστοτε «μεγάλου Βεζίρη» των οικονομικών. Διότι, αγαπητοί αναγνώστες, όπως προκύπτει αβίαστα από τις φορολογικές δηλώσεις, οι τάξεις στις οποίες συγκαταλέγονται οι πιο πλούσιοι Έλληνες είναι δύο: μισθωτοί και συνταξιούχοι!

Το συμπέρασμα είναι απόλυτο. Ανάμεσα σε όσους δηλώνουν περισσότερα από 100.000 ευρώ βρίσκονται 2.280 αγρότες, 4.168 ελεύθεροι επαγγελματίες, 4.819 «έμποροι και βιομήχανοι» και… 13.527 μισθωτοί και συνταξιούχοι! Με λίγα λόγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που βγάζουν πάνω από 100 χιλιάρικα τον χρόνο είναι πολύ περισσότεροι από όλες τις άλλες κατηγορίες μαζί!

Περίπου το ίδιο συμβαίνει και στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Μόλις 36 αγρότες, 47 έμποροι και βιομήχανοι, 48 ελεύθεροι επαγγελματίες και… 95 μισθωτοί! Κακώς λοιπόν ψάχνουμε αλλού τα αίτια της κρίσης. Το πρόβλημα είναι ολοφάνερο. Τα αφεντικά πληρώνουν τόσο πλουσιοπάροχα τους υπαλλήλους τους που δε μένει τίποτε για τους ίδιους!

Κι όλα αυτά βέβαια σε μια… πάμφτωχη χώρα, αφού σχεδόν έξι από τα επτά εκατομμύρια Έλληνες που έκαναν δήλωση το 2011 παρουσίασαν ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ! Που σημαίνει ότι όσοι έχουν παραπάνω είναι κι αυτοί… πλούσιοι σε σχέση με τους άλλους, τους πολλούς.

Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της ιλιγγιώδους φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, που αλλοιώνει πλήρως την εικόνα των εισοδημάτων, που βγάζει «στη σέντρα» μόνο εκείνους που δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα, δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Κι ότι αυτό τελικά νοθεύει κάθε έννοια κοινωνικής πολιτικής, επιδομάτων και άλλων μέτρων «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Για τους «βεζίρηδες» όμως… πέρα βρέχει! Ας είναι καλά τα υποζύγια Και κυρίως οι… «πλούσιοι» μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: