Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ !...


Ότι και να γράφουμε, την πραγματικότητα του άφραγκου δεν την ζούμε. Του πατέρα που στήριξε το οικογενειακό όνειρο στο ρόλο του ως προστάτη. Άνεργος και προστάτης γίνεται;

Του νέου που συμμορφώθηκε, σπούδασε και δεν βρίσκει δουλειά.
Νέος χωρίς όνειρα γίνεται;

Της οικογένειας που ενάμισης δουλεύει για τέσσερα στόματα.
Να ζεις σαν βάρος γίνεται;

Αυτές είναι οι πραγματικότητες. Τα γεγονότα που δεν αλλάζουν. Δεν αφορούν έναν και δύο, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες τουλάχιστον. Ελπίδα έχουν; Ναι από συνήθειο γιατί πεθαίνει τελευταία. Όλοι λυγίζουν στην απελπισία. Αλλά όλοι δεν σπάνε.

Οι άνθρωποι ξεχωρίζουμε όχι τόσο από το τι μας συμβαίνει, αλλά από το πως χειριζόμαστε ό,τι μας συμβαίνει, από τους τρόπους.

Μπορείς να θυμώσεις με την κοινωνία που είναι άδικη. Αυτονόητα δίκαιο. Και το σύστημα που είναι αυταπόδεικτα άχρηστο. Και τους κυβερνήσαντες και κυβερνώντες. Και μετά;
Θα κάνεις το θυμό δύναμη ροπάλου στους πάγκους μικροπωλητών αλλόχρωμων στις λαικές;
Θα βάλεις τη μαύρη μπλούζα του εκδικητή που θα αποκαταστήσει τη δική του δικαιοσύνη στους υπόλοιπους; Το μίσος δεν γιατρεύει.
Θα χαθείς σε χίμαιρες αυτοδικίας, επανάστασης, ανατροπής των πάντων, στο τεντωμένο μιας καθολικής άρνησης; Ανακουφίζει, αλλά ούτε δουλειά ούτε ζωή χαρίζει.

Μέσα στους μύθους που στήριξαν τη χρεοκοπία ήταν κι αυτός της κοινωνικής αλλαγής.
Όχι γιατί πολλοί, ευγενικά και δίκαια δεν τον αποζητούν.
Αλλά γιατί τάζοντας παραδείσους πολλοί εμπορεύθηκαν τις ελπίδες.


Αυτό το εμπόριο , τώρα τις μέρες της κρίσης το παραλαμβάνουν άλλα χέρια, δήθεν αμόλυντα.

Στις άκρες, του κοινωνικού φάσματος δήθεν ριζοσπαστικά.
Οι χρυσαυγίτες και οι ακροαριστεροί.
Οι μεν κυνηγούν τους μετανάστες, οι δε κλειδώνουν πανεπιστήμια, σιτίζουν συντεχνίες και γυρίζουν τη σκέψη σαράντα χρόνια πίσω. Καταγγέλλουν ανέξοδα, ονομάζουν το μίσος αγώνα και τάζουν
Είναι οι έμποροι της απελπισίας. Οι άλλοι ήταν οι έμποροι της ελπίδας.
Είναι πολύ δύσκολο να μην ανήκεις. Να είσαι, να προσπαθείς, όχι εγωιστικά μόνος, αλλά συνειδητά αυτόνομος, να λυγίζεις αλλά να μην σπας, να συνυπάρχεις αλλά να μην ταυτίζεσαι, να είσαι μαζί, όχι αγέλη.
Πολίτης, όχι συμμορίτης.
Η χώρα μας δεν έχει κράτος σε εκτίμηση, δικαιοσύνη σε λειτουργία, ηγεσίες σε υπόληψη.
Τίποτε μαγικό, τίποτε γρήγορο δεν θα τα αποκαταστήσει. Θα αργήσουμε πολύ και πολλοί θα υποφέρουν για πολλά χρόνια.
Όμως έχουμε κάτι κοινό να πιαστούμε, να μην μείνουμε κι άλλο πίσω σε αναζητήσεις αόρατων η άσχετων εχθρών.
Την τέχνη του Οδυσσέα, την καπατσοσύνη του φτωχού, την εργατικότητα των παλιών.
Μας αρέσει ή όχι, ηττημένοι είμαστε. Ας μη γίνουμε και συνένοχοι των πλιατσικολόγων της δυστυχίας.

2 σχόλια:

χ.κ. είπε...

Ειναι καταπληκτικο το αρθρο σου,φοβαμαι για τα χειροτερα που ειναι μπροστα μας με μια ηγεσια τοσο ανεπαρκη και ανικανη να διαχειριστει την κατασταση ας ελπισουμε οτι ο λαος θα ανταποκριθει και δεν θα γονατισει και θα αναγεννηθει οπως και σε αλλες δυσκολες εποχες.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Χ.Κ, μην ξεχναμε σε καθε ευκαιρια να υπενθυμιζουμε στον κοσμο οτι αυτη ηγεσια η συμερινη της αγιας τριαδας αγωνιστηκε για να ριξει τον ΓΑΠ για να αλλαξει πολιτικη υποτιθεται προς το καλλιτερο εμπαιζοντας τον Ελληνικο Λαο και βαζοντας τον σε απιστευτη περιπετεια για ενα μεγαλο χρονικο διαστημα ακυβερνησιας και παραλυσιας του εισπρακτικου μηχανισμου με τα γνωστα αποτελεσματα. Το πακετο των 11.5 Δις το ετοιμασε και το υπογραωε ο σημερινος μας Προεδρος ο αξιος αντικαταστατης του ''Προδοτη ΓΑΠ'' του ''Αμερικανου'' του ''Ενδοτικου'' ''του Γιωργακι'' και τοσα αλλα που του κολλησαν δυστηχως Πασοκοι. Αφου λοιπον το υπεγραψε, και συμφωνα με το λεγομενα του τα μετρα Σαμαρα-Στουρναρα δεν ειναι σε αρμονια με τα συμφωνηθεντα γιατι δεν βγαινει στα ισια και να τους πει...ή εφαρμωζεται τα συμφωνηθεντα που αναγραφονται στο μνημονιο ή ΒΙ-ΒΙ απο εμενα και το Πασοκ. Μην μας πει ομως οτι δεν το κανει απο υπευθυνοτητα για την Ελλαδα γιατι δεν το δεχομαστε. Αφου τα μετρα οπως τα θελουν ειναι καταστροφικα για τους Ελληνες αρα θα ειναι και για την Ελλαδα, επομενως??? Εξη στουε Δεκα δεν πληρωσαν την δοση στην εφορια γιατι δεν εχουν αρα μπορει να σκεφτει ο κ.ΒΒ τι θα γινει μετα τα μετρα+τα χαρατσια που ακολουθουν και που ειναι δικης του εμπνευσης??? Εκανε το λαθος να κανει Κυβερνηση την ΝΔ και τον Σαμαρα Προθυπουργο, ας μην συνεχισει γιατι το 3% το εχει στο τσεπακι.