Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ !...


Την ώρα που για τη Γερμανία αλλά και για άλλες χώρες του Βορρά και για μια μεγάλη μερίδα αναλυτών η χώρα μας είναι ο μη ανατάξιμος ασθενής της Ευρωζώνης, μια Ειδική Περίπτωση που διαφοροποιείται και από την Πορτογαλία και πολύ περισσότερο από την Ισπανία, η Αθήνα σε γεωπολιτικό επίπεδο προβάλλει ως ο μοναδικός πόλος σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, Ευρύτερη Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Ευρώπη για τη Δύση συνολικά και για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ειδικότερα.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται ανάγλυφα στην κραυγαλέα αντίθεση ανάμεσα στις προσπάθειες της χώρας να διαπραγματευθεί την κοινωνική, πολιτική αλλά και οικονομική βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής που της έχει επιβληθεί και της επίσκεψης του προέδρου του Ισραήλ Πέρες σε μια στιγμή που με επίκεντρο τη Συρία η Μέση ανατολή φλέγεται με μια πλειάδα πολλών άλλων μετώπων στην ίδια περιοχή να μπορούν να αναφλεγούν ανά πάσα στιγμή.

Η πυρετώδης παρεμβατική δραστηριοποίηση της Αγκυρας στη Συρία και στην καλύτερη δυνατή εκδοχή των εξελίξεων δεν πρόκειται να αποκαταστήσει την παλαιά συμμαχική της αξιοπιστία στην Ουάσιγκτον και στο Τελ Αβίβ: Διεκδικεί ρόλο περιφερειακής δύναμης με τη δική της ατζέντα ενώ με δεδομένο το πρόβλημα της υγείας Ερντογάν οι εσωτερικές εξελίξεις είναι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα απρόβλεπτες.

Εξουδετερωμένη για το ορατό μέλλον στους περιφερειακούς συσχετισμούς είναι η Αίγυπτος λόγω της απρόβλεπτης εξέλιξης της συγκατοίκησης του πολιτικού Ισλάμ και της στρατιωτικής ηγεσίας στη διακυβέρνηση της χώρας.

Πλήρως απούσα σε σχέση και με την επέμβαση στη Λιβύη την Άνοιξη του 2011 είναι και η Ε.Ε. λόγω της εσωστρέφειας στην οποία την έχει βυθίσει η κρίση στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία είναι σταθερά κατά επεμβάσεων από τις οποίες θα μπορούσαν να ενισχυθούν πολιτικά η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία και αντίστοιχα και το Παρίσι και η Ρώμη που έχουν συγκεντρώσει την προσοχή τους στο μέτωπο της δημοσιονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εντός και εκτός Ε.Ε. είναι κυρίαρχη μια εικόνα περιθωριοποίησής τους στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς με αποτέλεσμα το μειωμένο έως μηδενικό ενδιαφέρον του Βερολίνου και πολύ περισσότερο των άλλων ευρωπαϊκών μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή. Μια περιοχή που θα επηρεασθεί άμεσα από τη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Μόσχας για τη Συρία η οποία αναπόφευκτα θα πυροδοτήσει νέα ανάφλεξη στη σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας για τη διέλευση των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου.

                                                                          >>>Διαβάστε τη συνέχεια...
Ετσι η Αθήνα εμφανίζεται ως το μόνο σταθερό σημείο αναφοράς σε μια διευρυμένη περιοχή -Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή- για τους σχεδιαστές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και για τους διαμορφωτές της πολιτικής ασφαλείας του Ισραήλ. Με δεδομένη δε την απουσία ευρωπαϊκής πολιτικής σε εθνικό κρατικό ή σε κοινοτικό επίπεδο εκ των πραγμάτων η Αθήνα αναδεικνύεται ντε φάκτο στη μοναδική ευρωπαϊκή παράμετρο μιας περίπλοκης, απρόβλεπτης και διαρκώς μεταβαλλόμενης περιφερειακής εξίσωσης.

Τα παραπάνω είναι στρατηγικά χαρτιά της Αθήνας στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη και κυρίως με το Βερολίνο. Πλην του κινδύνου, δηλαδή γενικευμένου ντόμινο που θα είχε μια στάση πληρωμών ή μια αποχώρηση της χώρας μας από την Ευρωζώνη, η αποσταθεροποίησή της θα ήταν βαρύτατο πλήγμα για τα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσης συνολικά και των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα τόσο της Γηραιάς Ηπείρου όσο και του Νέου Κόσμου.

Πόλος σταθερότητας

Η Αθήνα εμφανίζεται ως το μόνο σταθερό σημείο αναφοράς σε μια διευρυμένη περιοχή -Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή- για τους σχεδιαστές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και για τους διαμορφωτές της πολιτικής ασφάλειας του Ισραήλ. Με δεδομένη δε την απουσία ευρωπαϊκής πολιτικής σε εθνικό κρατικό ή σε κοινοτικό επίπεδο, εκ των πραγμάτων, η Αθήνα αναδεικνύεται ντε φάκτο στη μοναδική ευρωπαϊκή παράμετρο μιας περίπλοκης, απρόβλεπτης και διαρκώς μεταβαλλόμενης περιφερειακής εξίσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: