Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΟΥΣ !...



Οι συνδικαλιστές των ταξιτζήδων είναι το κλασικό δείγμα του κακού ελληνικού συνδικαλισμού.

Προσπαθούν εδώ και χρόνια να κρατήσουν τον κλάδο τους υποβαθμισμένο για να επιβιώσουν οι ίδιοι. Κλείνουν τα μάτια σε ότι κακό υπάρχει στο χώρο τους. Δεν κάνουν τίποτα για να βελτιώσουν ένα προβληματικό επάγγελμα. Γιατί αν το κάνουν δε θα έχουν λόγο ύπαρξης αφού θα φανεί ακόμη περισσότερο η ανεπάρκεια τους.

Διεκδικούν το μεροκάματο τους από την κοινωνία, που όμως δεν την υπηρετούν σωστά όταν εργάζονται και την τιμωρούν όταν απεργούν.

Έχουν υιοθετήσει μια συμπεριφορά υπεράνω των νόμων. Και την εφαρμόζουν με τρόπο προκλητικό για να την επιβάλουν δια του φόβου.

Εδώ και χρόνια συγκάλυψαν κάθε μαύρη και φοροδιαφεύγουσα συναλλαγή για την αγοραπωλησία των αδειών τους.

Ανέχθηκαν τη μαύρη εργασία στα ταξί τους. Αδιαφόρησαν για τους κακούς τρόπους και την αγενή συμπεριφορά πολλών συναδέλφων τους.

Δε δέχθηκαν καμία επιμόρφωση.

Δε σεβάστηκαν κανένα νόμο που δεν τους βόλευε.

Έκαναν διπλές και τριπλές μισθώσεις ενώ απαγορευόταν.

Κινούνταν στις λεωφορειολωρίδες ενώ δεν τους επιτρεπόταν.

Παραβίαζαν τα "ρολόγια" και κορόιδευαν αυτούς από τους οποίους ζητούν σήμερα συμπαράσταση.

Υπερχρέωναν τουρίστες και έκαναν την Ελλάδα διεθνώς ρεζίλι (ακόμα και σήμερα σε όλες τις έρευνες αυτό που οι ξένοι θεωρούν ως χειρότερο στη χώρα είναι τα ταξί!)

Και κάθε φορά που διεκδικούσαν εμπόδιζαν τις ελεύθερες μετακινήσεις και στρέφονταν κατά της κοινωνίας που ζητούσαν να τους στηρίξει. Έκλειναν όπως και τώρα δρόμους και λεωφόρους. Βιαιοπραγούσαν κατά των συναδέλφων τους που ήθελαν να εργαστούν.

Τώρα διαμαρτύρονται με τη γνωστή τους "παλικαριά" στην πιο ακραία της μορφή γιατί δε νομιμοποιείται η παρανομία τους. Βεβαίως σε ένα κράτος που σχεδόν πάντα νομιμοποιεί καθετί παράνομο - εσχάτως το έκανε με τα αυθαίρετα- μπορεί να έχουν και δίκιο!

Μπορεί να πρέπει να συνεχίσουν να αρνούνται να αναρτήσουν μέσα στα ταξί τους τις άδειες με τις φωτογραφίες τους ώστε να ξέρουμε ποιοί είναι νόμιμοι και ποιοί όχι.

Μπορεί να θέλουν να παραμείνουν κλειστό λόμπυ για να εμπορεύονται αφορολόγητα τις άδειες που έχουν.

Μπορεί να πρέπει να εξακολουθήσουν να φέρονται με αγένεια και περιφρόνηση προς κάθε νόμο που δεν τους βολεύει.

Μπορεί να πρέπει να συνεχίσουν να χτίζουν την πελατειακή σχέση με όποιον πολιτικό τους "χαιδεύει".

Μπορεί να πρέπει όλοι εμείς να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τις κακές τους υπηρεσίες και τους κακούς τρόπους τους.

Μπορεί;

Όχι δεν μπορεί!

Δε φρόντισαν μόνοι τους να διορθώσουν όλα αυτά. Γιατί οι συνδικαλιστές τους λειτούργησαν σαν πάτρωνες και όχι σαν υπεύθυνοι επαγγελματίες που επιδιώκουν βελτίωση του κλάδου τους.

Και τώρα που τους "πούλησαν " οι πολιτικοί -αυτό αργά ή γρήγορα θα γινόταν- και τους γυρνά την πλάτη με αγανάκτηση από τα όσα έχει περάσει το σύνολο της κοινωνίας φτάνουν σε ακρότητες. Κανείς δεν κέρδισε την κοινωνία επειδή τον φοβόταν. Είναι κλασική τυραννική τακτική που δεν περνά πια.

Ας ταλαιπωρηθούμε λοιπόν λίγο μέχρι να το πάρουν απόφαση. Μετά στην ελεύθερη αγορά θα πρέπει να μάθουν να μας εξυπηρετήσουν.

Υ.Γ. Στον κλάδο υπάρχουν και πολλοί έντιμοι, ευσυνείδητοι και πραγματικοί επαγγελματίες. Και όλοι μας έχουμε τους συναντήσει και έχουμε αναρωτηθεί γιατί οι υπόλοιποι να μην είναι σαν κι αυτούς...

Του Λ. Νικολάου από το NEWSIT

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΟΤΑΝ ΤΟ «ΕΠΙΜΕΝΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» ΕΊΝΑΙ ΛΗΣΤΡΙΚΟ !...


Όπως σ΄ όλα τα πράγματα η απολυτότητα κι ο δογματισμός εμπεριέχουν κινδύνους και αρνητικές συνέπειες, έτσι και το «επιμένουμε ελληνικά» δεν είναι να το παίρνεις πάντα τοις μετρητοίς, ούτε να τόχεις ως τυφλοσούρτη στις επιλογές σου. Πόσο μάλλον αν είσαι το ίδιο το δημόσιο και θέλεις να προμηθευτείς φάρμακα για τα Νοσοκομεία !

Ο τομέας της Υγείας έπαιξε και παίζει πολύ, σ΄ όλες αυτές τις περιπτώσεις των υπέρογκων κρατικών δαπανών και της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, όπως κατά καιρούς έχει επισημανθεί και καταγγελθεί. Κι είναι σ΄ αυτόν τον τομέα που επιχειρείται μια ριζική αλλαγή στις δομές του, αλλά και στις διαδικασίες διοίκησης, λειτουργίας και προμηθειών των αναγκαίων υλικών και προϊόντων.

Μέχρι χθες, ακούγαμε για περιπτώσεις υπερκοστολόγησης, για φαινόμενα αισχροκέρδειας, για κυκλώματα αφαίμαξης πόρων, γενικά και αόριστα. Τώρα έχουμε χειροπιαστό γεγονός, που αποδεικνύει το διαχρονικό όργιο ρεμούλας και κλεψιάς, και, σ΄ αυτόν τον τομέα !

Θέλοντας το δημόσιο να προμηθευτεί τέσσερις φαρμακευτικές ουσίες, προχώρησε, για πρώτη φορά, σε διεθνή δημοπρασία κι όχι σε διαγωνισμό μεταξύ μόνο ελληνικών εταιρειών. Το αποτέλεσμα υπήρξε καταπελτικό : επιτεύχθηκαν τιμές κατά 80% μικρότερες, από την καλύτερη ελληνικής εταιρείας !!!

Όπως αποκάλυψε ο Γ. Δεβετζόγλου στα ΝΕΑ, «…από το ποσό των 2.139.680 ευρώ που θα έδινε το υπουργείο για τη συγκεκριμένη προμήθεια πέτυχε έκπτωση 79,8% και έδωσε μόλις 431.222 ευρώ !...».

Πόσο είναι το ετήσιο κόστος των φαρμάκων, ιατρικών πράξεων, κλπ. που επωμίζεται το ελληνικό Δημόσιο ; ΄Ισα με 9 δισ Ευρώπουλα !!!

Πως θα εκφραστούν οι «χαμένοι» - μαθημένοι στη διαχρονική απομύζηση του δημόσιου χρήματος ; Σε διάφορες φυλλάδες, που φιλοξενώντας δακρύβρεχτα αρθρίδια πληρωμένων κονδυλοφόρων θα ωρύονται : αφελληνίζεται η προμήθεια φαρμάκων !

Με ποιους θα τακιμιάσουν, οσονούπω, οι απατεώνες, που ξεμένουν ; Μα, με τους κάθε είδους και προέλευσης μαλακόβιους, που θα κάνουν σημαία του …αγώνα τους, το «όχι στην περικοπή των δαπανών για την Υγεία» !...

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΖΟΡΙΑ !...


ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ, ΠΟΙΟΝ ?...


Έναν χρόνο και πλέον μετά την ανάληψη της υποχρέωσης να απελευθερωθούν τομείς και επαγγέλματα σε αυτήν τη χώρα, ώστε να τονωθεί ο ανταγωνισμός, να μειωθούν οι τιμές και να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο, πόσοι τομείς και ποια επαγγέλματα έχουν πραγματικά ανοίξει;
Ακόμη και σε όσα επαγγέλματα επιχειρήθηκε μια «ντεμέκ» ή περιορισμένη απελευθέρωση, τα αναγκαία προεδρικά διατάγματα ή οι υπουργικές αποφάσεις που ήσαν απαραίτητες για την ενεργοποίηση κρίσιμων ζητημάτων στην κατεύθυνση της τόνωσης του ανταγωνισμού δεν έχουν καν εκδοθεί.

Πάρτε για παράδειγμα τους φαρμακοποιούς. Στις 2 Μαρτίου του 2011 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο πολύκροτος Νόμος 3918, βάσει του οποίου υποτίθεται ότι θα «απελευθερωνόταν» το επάγγελμα των φαρμακοποιών.
Βάσει του νόμου αυτού, έως την 1η Απριλίου έπρεπε να έχει εκδοθεί μία απόφαση του υπουργού Υγείας ώστε να είναι ανοικτά τα φαρμακεία καθ' όλη τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας, αλλά και το Σάββατο.
Αντί αυτής εκδόθηκε μία απόφαση του γενικού γραμματέα του ίδιου υπουργείου, που «ετεροχρόνιζε» το θέμα και κρατούσε κλειστά τα φαρμακεία κατά τα Σάββατα και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης. Πλέον, όπως πληροφορούμεθα, όλο το θέμα πάει ξανά σε «διαβούλευση».

Στους συμβολαιογράφους, ακόμη αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης, που θα οδηγήσει σε μείωση της μέσης αμοιβής κατά τουλάχιστον 50%...

Στους δικηγόρους, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί με επιστολή της το υπουργείο Οικονομικών και ζητά εξηγήσεις για τους περιορισμούς που υπάρχουν ακόμη στην ίδρυση δικηγορικών εταιριών από δικηγόρους διαφόρων συλλόγων της χώρας, με εξαίρεση τους δικηγόρους Αθήνας και Πειραιά.

Την ίδια ώρα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας καλεί την κυβέρνηση «... να θέσει τέλος στις έξωθεν παρεμβάσεις που βάλλουν κατά των θεσμών, προσβάλλουν τον ίδιο τον πυρήνα της απονομής της Δικαιοσύνης και στόχο έχουν την υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας».

Επειδή, δηλαδή, η Κομισιόν ζητά να εφαρμοστεί στην Ελλάδα η απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων, σύμφωνα με τον ΔΣΑ απειλείται η Δημοκρατία από «έξωθεν παρεμβάσεις...».

Στους ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ., παρά τα δεινά που τράβηξαν πέρυσι η χώρα και η οικονομία, εξαιτίας των κινητοποιήσεών τους, το επάγγελμά τους ουσιαστικά θα απελευθερωθεί το 2013, ενώ συνολικά από τις 33.000 άδειες που υπάρχουν στον τομέα έχουν μεταβιβαστεί μόνον 500, παρά τη ραγδαία μείωση της τιμής τους...

Στον κλάδο των ιδιοκτητών ταξί, τα βλέπουμε και τα βιώνουμε καθημερινά...

Παλινωδίες μεταξύ των υπουργών, σχέδια επί χάρτου και η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να διαμαρτύρεται επειδή κινδυνεύει να... εφαρμοστεί ο νόμος περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, που η ίδια ψήφισε στη Βουλή...

Έτσι, όμως, φίλτατοι, δεν πάμε πουθενά.

Ούτε τα επαγγέλματα ανοίγουν, ούτε ο ανταγωνισμός τονώνεται, ούτε γίνονται φθηνότερες οι υπηρεσίες και τα προϊόντα για τους πολίτες και ούτε, βεβαίως, έρχεται η έξοδος της χώρας από την ύφεση και η επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Κυριότερα, όμως, χάνουμε κάθε ρανίδα αξιοπιστίας που ίσως έχουμε ακόμη έναντι των δανειστών μας.

Παραμένουμε μια χώρα χρεοκοπημένη και βαθιά βυθισμένη στα αίτια της σημερινής της πολύπλευρης κρίσης...

Του Ν. Γ. Δρόσου από το Euro2day

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ !...


Σοκ για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και για όλους τους Γερμανούς θα αποτελέσει σίγουρα η έκθεση της επίσημης υπηρεσίας της ΕΕ που αποκαλείται Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), την οποία παρουσίασε χθες με θεαματικό τρόπο, στην πρώτη σελίδα του οικονομικού της τμήματος, η δεξιά γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ».

«Πρωταθλήτρια του ελεύθερου χρόνου η Γερμανία» ήταν ο τίτλος. «Μελέτη της ΕΕ: πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν οι εργαζόμενοι περισσότερη άδεια» τόνιζε ο υπότιτλος. Τα συμπεράσματα της έκθεσης για το 2010 ήταν καταλυτικά. Με βάση τα πραγματικά επεξεργασμένα στοιχεία για πέρυσι, οι Γερμανοί και οι Δανοί είχαν κατά μέσο όρο 30 μέρες άδεια, σαφώς περισσότερες δηλαδή από τον μέσο όρο της ΕΕ που πέρυσι ήταν 25,4 ημέρες και πολύ περισσότερες από τους Ελληνες που είχαν μόνο 23 μέρες!

Ποιος δεν θυμάται όμως την καγκελάριο Μέρκελ, στα μέσα Μαΐου φέτος, να ωρύεται σε εκδήλωση του κόμματός της κατά των Ελλήνων και Πορτογάλων εργαζομένων που δήθεν έπαιρναν πολύ μεγαλύτερες διακοπές από τους Γερμανούς την ώρα που οι χώρες τους ζητούσαν οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία; «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα και ο ένας να παίρνει πάρα πολύ μεγάλες διακοπές και ο άλλος πάρα πολύ λίγες. Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει» είχε πει η Γερμανίδα καγκελάριος. Τώρα τι θα πει;

Τα στοιχεία πάντως είναι συντριπτικά. Η διαφορά διατηρείται και όταν προστεθούν οι αργίες - γιατί αποδεικνύεται ότι αυτές είναι ίσες τον αριθμό στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Ακόμη και στις αργίες είναι η Γερμανία κορυφαία» γράφει η «Βελτ» και αναλύει: «Οι εργαζόμενοι εδώ, μαζί με δέκα αργίες, έχουν 40 πληρωμένες ελεύθερες ημέρες, ενώ στην ΕΕ 35,3 ημέρες. Οι συχνά επικρινόμενοι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν μόνο 23 μέρες άδειας και 10 μέρες αργίας - αυτό είναι 17% λιγότερες μέρες από τους συναδέλφους τους στη Γερμανία»!

Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «ξεσκονίζει» μεθοδικά τα στοιχεία της έκθεσης και υπογραμμίζει: «Βάσει των συλλογικών συμβάσεων, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία δουλεύουν 1.659 ώρες τον χρόνο - δηλαδή 48,9 ώρες ή περισσότερο από μία εβδομάδα λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 1.708 ώρες».

Οι πίνακες της ίδιας έκθεσης αποκαλύπτουν ότι οι Ελληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί δουλεύουν όχι μόνο περισσότερο από τους Γερμανούς, αλλά και από τον μέσο όρο της ΕΕ. Παρά τους περί του αντιθέτου μύθους, οι Ελληνες δουλεύουν κάθε χρόνο περισσότερες ώρες από όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους των χωρών της «παλιάς» ΕΕ των 15! Δουλεύουν 1.816 ώρες ετησίως - δηλαδή... 157 ώρες παραπάνω από τους Γερμανούς! Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουμε 4 ολόκληρες εργάσιμες εβδομάδες, δηλαδή έναν... μήνα περισσότερο κάθε χρόνο από τους Γερμανούς!!! Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως αναδύεται από τα στοιχεία της ΕΕ και όχι οι διάφοροι μύθοι και ισχυρισμοί σκοπιμότητας που συχνά αναμασούν και πολλοί Ελληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι εντελώς άκριτα επειδή αυτό βολεύει την εκάστοτε κυβερνητική προπαγάνδα.

Η «Ντι Βελτ» πάντως, προς τιμήν της, συνοδεύει την εκτενέστατη παρουσίαση των στοιχείων με το κύριο σχόλιο των οικονομικών σελίδων της, το οποίο είναι όντως ειλικρινές, καθώς τονίζει μεταξύ άλλων:

«Οι Γερμανοί δουλεύουν περίπου μια εβδομάδα λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ και αξιοσημείωτα λιγότερο από τους Ισπανούς, τους Ελληνες και τους Πορτογάλους. Αυτό πρέπει να είναι ένα μικρό σοκ. Μια εικόνα που έχουμε φτιάξει για τον εαυτό μας κλονίζεται - εμείς φανταζόμασταν τη Γερμανία ως τον κολοφώνα της εργατικότητας. Αντιθέτως στον Νότο, στην ηλιόλουστη Μεσόγειο που είναι η πατρίδα της ντόλτσε βίτα και της σιέστας θεωρούσαμε ότι είναι το σπίτι της αργίας... Σύμφωνα όμως με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ φαίνεται πού πραγματικά κατοικούν οι εργατικοί και οι τεμπέληδες της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για τον Βορρά και τον Νότο, αλλά για πλούσιους και φτωχούς. Στις εύπορες χώρες δουλεύουν λιγότερο από όσο στις φτωχές» υπογραμμίζει, καταρρίπτοντας έναν μύθο που οι ίδιοι οι Γερμανοί προωθούσαν με πάθος.

Σε καμιά από τις 15 χώρες της «παλιάς» ΕΕ της Δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, δεν υπήρχε πλέον το 2010 κατά μέσο όρο βάσει των συλλογικών συμβάσεων η 40ωρη εργασία την εβδομάδα. Ολοι δούλευαν λιγότερο, με τους Γερμανούς να δουλεύουν 37,7 ώρες και κορυφαίους τους Γάλλους με 35,6 ώρες εβδομαδιαίως. Μόνο 8 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δουλεύουν σαν κι εμάς! Σε ετήσια βάση, είναι χαρακτηριστικό ότι στα 12 νέα κράτη-μέλη της ΕΕ δουλεύουν κατά μέσο όρο 103,4 ώρες περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27, ενώ οι Ελληνες ξεπερνούν ακόμη και αυτό το όριο δουλεύοντας 108 ώρες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ!

ΤΑ ΠΑΝΩ - ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ !...


Ε, ΚΑΙ ; ΣΤΑ "ΤΕΤΟΙΑ" ΜΑΣ !...


Βγαίνουν οι οίκοι (ανοχής) αξιολόγησης, ένας μετά τον άλλο και υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Ε, και ; Τώρα, πλέον, στα «τέτοια» μας ! Η χώρα είναι πια υπό την ομπρέλα της Ευρωζώνης και ποσώς την ενδιαφέρουν οι βαθμολογίες των διεθνών απατεώνων - σεκιουριτάδων των ανά την υφήλιο, κερδοσκόπων.

Οι περαιτέρω υποβαθμίσεις κάνουν, βέβαια, ακριβότερο το δανεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές, αλλά αυτό, εδώ και καιρό, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται και είναι. Ποιο δανεισμό από τις αγορές ; ΄Οσα χρειαζόμαστε τα παίρνουμε από την τρόϊκα και μάλιστα πολύ φθηνότερα.

Από την άλλη, οι κακές βαθμολογίες κάνουν ακόμα φθηνότερα τα παλιών εκδόσεων ελληνικά ομόλογα, πράγμα που διευκολύνει την επαναγορά τους από το EFSF, σε χαμηλότερες τιμές. Τόσο το καλύτερο, λοιπόν, αφού έτσι θα απομειωθεί περισσότερο το χρέος…

Σχετικά, τώρα, με τον αρχικό φόβο για τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας στο ενδεχόμενο της βαθμολόγησης με selective default, όσο κι αν προσπαθούν οι εγχώριοι καιροσκόποι κι όσο κι αν κασσανδρίζουν λυσσωδώς, τραυλίζοντας μαλακίες περί χρεοκοπίας, υποθήκευσης του μέλλοντος κι άλλα τέτοια, ο ελληνικός λαός, με το αισθητήριό του, κατάλαβε απόλυτα την εξέλιξη που υπήρξε στις 22 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, αντιλήφθηκε πως η οικονομία μας, όχι μόνο πήρε μια βαθιά ανάσα, αλλά η χώρα τέθηκε σε μια κατάσταση προστασίας για την επόμενη δεκαετία, που της δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα, αλλάζοντας και δουλεύοντας να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης !...

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ 41 ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥΣ !...


Αγαπητοί φίλοι, εκδώσατε της περασμένη βδομάδα ανακοίνωση που καταχωρήθηκε σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες. Σ’ αυτήν εξηγείτε τους λόγους για τους οποίους απείχατε από τη φετινή γιορτή της δημοκρατίας. Γνωρίζω τους περισσότερους από σας προσωπικά, από τη συμπόρευση σε κόμματα της Αριστεράς. Μερικούς τους εκτιμώ και γι’ αυτό παραξενεύομαι από το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής.

Κατ’ αρχήν, εσείς που γνωρίζω είσθε σήμερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπογράφετε όμως με αυτή σας την ιδιότητα, όπως ταιριάζει στο πολιτικό αυτό κείμενο (ανάλογη ανακοίνωση για τη δική του αποχή εξέδωσε και ο πρόεδρος Τσίπρας), αλλά με την ιδιότητα του αντιστασιακού. Γιατί; Δεν βρίσκω άλλη εξήγηση παρά ότι θέλετε να υπαινιχθείτε πως εκφράζετε όλους τους αντιστασιακούς, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ώστε να δώσετε στην ανακοίνωσή σας ένα κοινωνικό εύρος που δεν έχει.

Επιπλέον, κρεμάτε στο κείμενο τα παράσημα της αντιστασιακής σας δράσης (φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια), όπως δεν έχετε ξανακάνει και όπως δεν συνάδει με τη σεμνότητα του αγωνιστή. Γιατί; Για να εντυπωσιάσετε τον αναγνώστη;

Θα παρέβλεπα αυτό το ατόπημα, αν ήταν το μόνο. Ομως στην ανακοίνωσή σας κάνετε κάτι χειρότερο : μιλάτε για «οικονομική δικτατορία». Πότε ακριβώς άρχισε να εξυφαίνεται αυτή η οικονομική δικτατορία; Μήπως όσο ζούσαμε με δανεικά η δημοκρατία πήγαινε μια χαρά και μεταλλάχτηκε μόλις μας τα κόψανε; Και πού ήσασταν εσείς, οι αγωνιστές και πολιτικά στελέχη, να αντισταθείτε στην επερχόμενη «δικτατορία»; Αντί να αντισταθείτε, κάνατε ό, τι πέρναγε από το χέρι σας για να βοηθήσετε την επιβολή της.

Οταν επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθεί η «Ολυμπιακή» με ζημιά 1 εκατ. την ημέρα, φωνάζατε «ξεπούλημα». Το ίδιο φωνάζατε για τον ζημιογόνο ΟΣΕ και για κάθε ιδιωτικοποίηση. Ποτέ δεν καταγγείλατε τις χιλιάδες πελατειακές προσλήψεις αργόμισθων από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν. Δ., ίσως επειδή και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε πίσω όπου είχε εξουσία. Αγωνιστήκατε λυσσαλέα εναντίον του νόμου Γιαννίτση, που θα έβαζε τάξη στο ασφαλιστικό και νικήσατε. Κοντολογίς, συμμετείχατε στο διακομματικό πλιάτσικο πάνω στα δανεικά. Ολα αυτά τα χρόνια δεν είχατε να προτείνετε τίποτε άλλο από τη διατήρηση του καθεστώτος των δανεικών που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, και κατ’ εσάς στη δικτατορία. Και στη συνέχεια αγκαλιάσατε τους τζαμπατζήδες του «δεν χρωστάμε - δεν πουλάμε - δεν πληρώνουμε». Είστε λοιπόν συνυπεύθυνοι.


Ομως, αφού θεωρείτε πως το καθεστώς μας είναι δικτατορία, πώς δέχεστε να χρηματοδοτείται ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτό; Γιατί επιπλέον ανέχεστε να είναι η κομματική χρηματοδότηση ανά ψήφο 15πλάσια εκείνης των γερμανικών κομμάτων; Γιατί συναινέσατε σε αύξηση της χρηματοδότησης κατά 30%, τη στιγμή που περικόπτονται μισθοί και συντάξεις; Γιατί επιπλέον δανείζεστε από την (επάρατη) τράπεζα εκατομμύρια ευρώ με ενέχυρο την κρατική χρηματοδότηση; Μήπως αυτό εξηγεί τον ζήλο σας να μείνουν οι τράπεζες κρατικές; Πώς δέχεστε να αποσπά ο ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του υπάλληλους της δικτατορίας; Αγαπητοί φίλοι, καλό είναι όταν μιλάμε δημόσια να μην προκαλούμε.

Το διάβασα στο ΠΕΛΑΣΓΙΑ και είναι του Διονύση Γουσέτη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Υ.Γ. Λογοπλόκου : Αρκούμαι στην απλή αναδημοσίευση του άρθρου του κ. Γουσέτη κι αντιστέκομαι στον πειρασμό να περιλάβω (με πολύ οξύτερο τρόπο) κι εγώ, τους αδίστακτους κάπηλους του αντιστασιακού αγώνα και σημερινούς μαυραγορίτες των δυσκολιών του λαού, σε μια κρισιμότατη συγκυρία...

ΤΑΧΙ : Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ !...


Παρ΄ όλο που εκ πρώτης όψεως η στάση ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ΤΑΧΙτζήδων, μοιάζει να καθορίζεται από ψηφοθηρικά κριτήρια, υπάρχουν στις απόψεις τους και σημεία ενδιαφέροντα, που χρήζουν προσοχής και επεξεργασίας.

Με το blog αυτό να είναι ένθερμο στην απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων και κάθετα καταδικαστικό στην αλήτικη και καθοδηγούμενη συμπεριφορά των «κίτρινων πειρατών των δρόμων», που είχε ως αποκορύφωμά της, τη δολιοφθορά κατά του Τουρισμού, ίσως φαντάζει παράξενο η ενασχόληση και η προβολή των …ενδιάμεσων απόψεων ενός βουλευτή.

Κι όμως, ο τρόπος προσέγγισης του ζητήματος, η απόλυτα κατανοητή καταγραφή των επίμαχων σημείων και, τέλος, το θελκτικό ύφος γραφής του βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη, έφεραν το άρθρο του από την Ημερησία, και στις Λογοπλοκίες…

H απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων διευκολύνει την αύξηση του ανταγωνισμού με τριπλή στόχευση: την αύξηση των επαγγελματικών ευκαιριών, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και, μέσα από την επιλογή, τη μείωση του κόστους προς όφελος των καταναλωτών.

Ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται χωρίς ρυθμιστικούς κανόνες και κατάλληλο πλαίσιο δημιουργεί, ενίοτε, περισσότερα προβλήματα από όσα επιδιώκει να αντιμετωπίσει. Μια τέτοια περίπτωση αποτελούν οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα ταξί.

Σε μια αγορά όπου το τιμολόγιο καθορίζεται ανελαστικά μέσα από μια υπουργική απόφαση, έχει μικρή σημασία για τον καταναλωτή αν η υπηρεσία παρέχεται από 15.000 ή 30.000 επαγγελματίες. Το κόστος για τον απλό πολίτη παραμένει το ίδιο. Η επιλογή περιορίζεται στον τύπο του οχήματος και στην προσωπικότητα του ταξιτζή. Με άλλα λόγια, πληρώνεις το ίδιο για ένα πολυτελές και προσεγμένο όχημα με οδηγό που μιλάει δύο ξένες γλώσσες και για ένα παραμελημένο όχημα μικρότερου κυβισμού, του οποίου ο οδηγός δεν διακρίνεται για τον επαγγελματισμό του.
Επιπλέον, όταν το κράτος επιχειρεί το άνοιγμα άλλων επαγγελμάτων με ελεγχόμενους όρους και ειδικά κριτήρια, όπως στην περίπτωση των φαρμακοποιών ή των συμβολαιογράφων, το απόλυτο άνοιγμα στην περίπτωση των ταξί προσκρούει στην αρχή της ίσης μεταχείρισης και της ενότητας της κρατικής δράσης. Αλλά και η αιφνίδια μεταστροφή της πολιτικής απόφασης στον τρόπο εφαρμογής μιας μεταρρύθμισης θέτει δικαιολογημένα ζήτημα εμπιστοσύνης των πολιτών στη συνέχεια και συνέπεια του κράτους.

Λύση στα παραπάνω μπορεί να αποτελέσει η υπό έλεγχο και όρους απελευθέρωση του επαγγέλματος, με πληθυσμιακά κριτήρια στον αριθμό των αδειών και με δυνατότητα δημιουργίας εταιρειών μέσω της σύμπραξης ιδιωτών αυτοκινητιστών, σε συνδυασμό με τον καθορισμό ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής κομίστρου που θα μπορεί να αναθεωρηθεί μόνο προς τα κάτω, μετά από συμφωνία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Όταν το μέσο ταυτίζεται με το σκοπό, ο τελευταίος ακυρώνεται, παρά τις καλές προθέσεις. Και στην πολιτική, αυτό αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΙ Ο ΠΛΑΤΙΝΙ !...


ΟΙ ΚΑΦΡΟΙ ΤΩΝ ΓΚΙΣΕ !...


Χαρακτηριστικό δείγμα της καφρίλας που δέρνει κάμποσους συνέλληνες είναι κι αυτό το γεγονός, που έλαβε χώρα τους προηγούμενους μήνες με την απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, υπό τον φόβο της χρεοκοπίας και της …κατάσχεσής τους !

Υποκινούμενοι από φήμες – τρόμου, για σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς, κάποιοι «έξυπνοι» διοχέτευσαν τις αποταμιεύσεις τους σε ξένες τράπεζες, για να τις σώσουν από τον «προδότη» Παπανδρέου, που οδηγεί την Ελλάδα στην πτώχευση. Τα παπαγαλάκια με αποχρώσεις από μαύρο έως μπλε, πιπίλιζαν συνέχεια την καραμέλα της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, οδηγώντας τους κάφρους των κάφρων στα γκισέ για το σήκωμα των καταθέσεων !

Οι εξελίξεις, όχι μόνο διέψευσαν όλους αυτούς τους ηλίθιους, που έκαναν πρόβες στον καθρέπτες τους για το χαιρέκακο γέλιο με το οποίο θ΄ αντιμετώπιζαν τους , «χρεοκοπημένους» και μη προνοητικούς, φίλους, γείτονες ή συναδέλφους, αλλά τώρα, στον απολογισμό, αφ΄ ενός μετρούν χασούρα ευάριθμου ποσοστού από τα χρήματά τους και αφ΄ ετέρου κινδυνεύουν να μπλέξουν σε χειρότερες περιπέτειες, αφού το υπουργείο ετοιμάζεται να τους ξεψαχνίσει και να τους φορολογήσει, επί πλέον !

Τη χασούρα των …προνοητικών περιγράφει, κατατοπιστικότατα, ο Χαμαιλέων, στο Euro2day, ως εξής :

Αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία είχε -και εξακολουθεί να έχει μπροστά της- πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.
Αλήθεια, επίσης, είναι πως οι ελληνικές τράπεζες κάθε άλλο παρά αλώβητες έμειναν από τη δημοσιονομική κρίση της χώρας.
Εξίσου αλήθεια, όμως, είναι ότι κάμποσοι ήταν οι «ξύπνιοι» που εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο... τοκίζουν πάνω στα προβλήματα της χώρας, προσπαθώντας να πείσουν τρομαγμένους πελάτες τους να «εξασφαλίσουν» τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.


Βέβαια, για να καταλήξουν οι πελάτες τους να είναι τρομαγμένοι, δεν έφταναν πολλές φορές τα υπάρχοντα προβλήματα, ούτε και οι υπερβολές ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Έβαζαν και οι ίδιοι την… ουρίτσα τους, «εκμυστηρευόμενοι» στους πελάτες τους «αποκλειστικές πληροφορίες» για το… ένα και για το άλλο, ή τεντώνοντας τις επισημάνσεις κάποιων ξένων οίκων, ή…

Μιλάμε δηλαδή για κάποια λαμόγια, που με πρόσχημα την εξασφάλιση των κεφαλαίων των πελατών μαδάνε εδώ και μήνες σαν τα κοτόπουλα ημιμαθείς συμπολίτες μας. Το θέμα, αργά ή γρήγορα, πολύ πιθανόν να καταλήξει και στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Πέραν όμως αυτών, υπήρξαν και κάμποσα «σπίτια» του εξωτερικού που έσπευσαν -έναντι πολύ μεγάλων προμηθειών- να πωλήσουν (καθ' όλα νόμιμα) σε Έλληνες πολίτες επενδυτικά προϊόντα του εξωτερικού με βασικό επιχείρημα την ασφάλεια.

Βέβαια, το αν στις περιπτώσεις αυτές ελέγχθηκε ουσιαστικά το επενδυτικό προφίλ του πελάτη και το πόσο συμβατά ήταν με το συγκεκριμένο προφίλ τα προϊόντα που του πουλήθηκαν, αυτό είναι θέμα που σηκώνει πολλή κουβέντα.

Η ουσία είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις πελατών που κάτι οι υψηλές προμήθειες, κάτι οι απώλειες του προϊόντος, έχουν υποστεί ζημίες της τάξης του 20% και του 30% και αυτό προκειμένου να… ασφαλίσουν τις καταθέσεις τους στην «επικίνδυνη» Ελλάδα.

Και από πάνω, πολλοί από αυτούς τους πελάτες φοβούνται τώρα μήπως τους έρθει... προσεχώς το σχετικό ραβασάκι από το υπουργείο Οικονομικών για φορολογικό έλεγχο…

Τέλος, υπήρξαν και εκείνοι που χρησιμοποίησαν είτε τη μέθοδο του... στρώματος (ο κίνδυνος απώλειας είναι ακόμη μεγαλύτερος, λόγω πιθανής κλοπής, ποντικιών ή άλλων απρόβλεπτων γεγονότων), είτε τη μέθοδο της θυρίδας (πλήρωσαν φύλακτρα, έχασαν τόκους).

Συμπέρασμα; Τώρα λοιπόν που, μετά και την απόφαση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, επιβεβαιώνεται πως οι τραπεζικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, οι αποταμιευτές θα πρέπει να σκεφτούν με νηφαλιότητα να αποφασίσουν τις επόμενες επενδυτικές τους κινήσεις, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.

Χωρίς πανικό, χωρίς φοβίες και συνεργαζόμενοι πάντοτε με σοβαρούς συμβούλους. Γιατί ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και σχεδόν πάντοτε οδηγεί σε μεγάλες απώλειες…

Κάτι που αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά στις μέρες μας.

Τα σχέδια του υπουργείου για τη φορολόγηση, αλλά και το ξεψάχνιασμα όσων καταγράφηκαν να βγάζουν έξω καταθέσεις, αναφέρονται στο ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ από την Ελένη Λάσκαρη :

Φόρο από 10% έως 15% σε όσους έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό μελετά το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο άρχισε ήδη μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου να συγκεντρώνει τις σχετικές λίστες από τις τράπεζες.
«Ζητάμε στοιχεία από το πιστωτικό σύστημα για όσους έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού τις καταθέσεις τους από το 2009 και μετά», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που αποκαλύπτει πως στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί ακόμα και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου έως και 15% επί των κεφαλαίων που αποσύρθηκαν.
Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, ο φόρος θα επιβληθεί σε μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν στο εξωτερικό κεφάλαια πάνω από 150.000 ευρώ και οι οποίοι είτε δεν δήλωσαν τους τόκους που εισέπραξαν είτε δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους. Αν η πρόταση υλοποιηθεί τελικά, θα σημάνει ότι κάποιος που έβγαλε στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους 300.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο έως και 45.000! Εναλλακτικά, θα ελεγχθεί εξονυχιστικά και θα πληρώσει φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις αγνώστου ύψους αν αποδειχθεί ότι είτε οι λογαριασμοί του δεν δικαιολογούνται είτε δεν έχει καταβάλει φόρους για τους τόκους που έχει εισπράξει.
Από τις αρχές του έτους έως σήμερα εκτιμάται πως έχουν φύγει στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους 18 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2010 οι εκροές καταθέσεων φτάνουν τα 47 δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα...
…Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη εντοπίσει 72.000 καταθέτες σε 42 χώρες του εξωτερικού…

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ !...


Κι όμως, ενίοτε η ιστορία επαναλαμβάνεται όχι, αναγκαστικά, ως φάρσα ! Φυσικά και πρόκειται για σπάνιες εξαιρέσεις του κανόνα, αλλά να, που υπάρχουν.

Η περίπτωση των σχέσεων Ελλάδας - Ε.Ε. (ΕΟΚ, παλιότερα) είναι μια απ΄ αυτές, με την πρόσφατη εξέλιξη που υπήρξε στις Βρυξέλλες ν΄ αποτελεί επανάληψη ενός σκηνικού παρέμβασης και βοήθειας της Ευρώπης προς τη χώρα μας.

Τη δεκαετία του 80, ο μεγάλος Ανδρέας ζήτησε, απαίτησε, πίεσε και εν πολλοίς εκβίασε, τους τότε εταίρους, για να δώσουν τα περιβόητα «Μεσογειακά Προγράμματα», κονδύλια που κρίθηκαν αναγκαία για να τονώσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Μεσογείου, προκειμένου να μειωθεί το χάσμα μεταξύ αυτών και των αναπτυγμένων κρατών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Τη δεκαετία του 90, ο Παπανδρέου αρχικά κι ο Σημίτης στη συνέχεια, πήραν και διαχειρίστηκαν τα «πακέτα Ντελόρ», πόροι που χρησιμοποιήθηκαν και συνετέλεσαν στη δημιουργία πολλών έργων υποδομών, καθώς και στην προετοιμασία για την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη.

Δυστυχώς, η επόμενη δεκαετία, αυτή του 2000, υπήρξε, (καθ΄ ολοκληρίαν), μια περίοδος «άδεια», καθώς η συμμετέχουσα, ισότιμα πλέον, στο κλαμπ του Ευρώ Ελλάδα, θεωρήθηκε και αφέθηκε να λειτουργήσει και να προχωρήσει, χωρίς δεκανίκια και ιδιαίτερες ενισχυτικές παρεμβάσεις, προσανατολισμένη στην χρηματοδότησή της από τις «αγορές», με δανειακούς όρους παρόμοιες της Γερμανίας.

Κι έτσι φτάσαμε στο κραχ των ελλειμμάτων και του χρέους !

Η δεκαετία του 2010 αρχίζει με τη «Ιουλιανή συμφωνία των Βρυξελλών», ένα καθαρό επίτευγμα του Γιώργου Παπανδρέου, που ακολουθώντας την πεπατημένη, «ζήτησε, απαίτησε, πίεσε και εν πολλοίς εκβίασε», για την νέα ενισχυτική παρέμβαση της Ευρώπης. Βέβαια, όλ΄ αυτά σε μια τελείως διαφορετική εποχή, με εντελώς άλλα χαρακτηριστικά και δεδομένα.

Η επιτυχία, αυτή τα φορά, έγκειται στην πρόταξη και την εκμετάλλευση των συνθηκών, των διεργασιών και των κινδύνων, που συνεπάγονταν για την Ευρωζώνη, η πτώχευση ενός μέλους της, καθώς και η βεβαιότητα της λειτουργίας μιας διαδικασίας «ντόμινο», με τραγικές συνέπειες για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Καθοριστικής σημασίας ήταν, επίσης και η αποφασιστικότητα την οποία η «διασωστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έδειξε στην προώθηση των αναγκαίων, ριζικών, μεταρρυθμίσεων, που απαιτούνται, προκειμένου ν΄ αλλάξουν τα πάντα στη χώρα και να μπουν στην άκρη και πίσω, οι καταστάσεις, οι λειτουργίες και οι συμπεριφορές, που οδήγησαν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Στα πλαίσια αυτά, δηλαδή των σύγχρονων δεδομένων και καταστάσεων, θα πρέπει να προσεγγιστεί, να εκτιμηθεί και να αξιολογηθεί, το περιεχόμενο και το είδους της «βοήθειας», όπως, φυσικά και οι όροι χορήγησής της. Οι ισοπεδωτικές και αφοριστικές προσεγγίσεις και συγκρίσεις, μπορεί ν΄ αποτελέσουν την προσφιλή ενασχόληση της καφρίλας της ελληνικής πολιτικής και δημοσιογραφικής σκηνής, δεν μπορούν, όμως, να καλύψουν την ουσία των αποφάσεων και τις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επωφελούς υλοποίησής τους.

Η απόπειρα, όμως, να γίνουν συγκρίσεις με το παρελθόν, αλλά και η καταγραφή των προαπαιτούμενων μιας θετικής αξιοποίησης των αποφάσεων της «Ιουλιανής συμφωνίας» του 2011, απαιτεί ένα άλλο σημείωμα…

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ !...


Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΠΑΤΑΤΡΑΚ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥ !...


Η απόφαση της Ευρωζώνης για την Ελλάδα άφησε στα κρύα του λουτρού τα αρπακτικά της διεθνούς κερδοσκοπίας, μιας και, τελικά, ο τρόπος που οι ιδιώτες συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν σηματοδοτεί «πιστωτικό γεγονός» και συνεπώς τα περιβόητα CD’S δεν πληρώνονται !

Στα κρύα του λουτρού, όμως, δεν έμειναν μόνον όσοι στοιχημάτισαν, στη χρεοκοπία της Ελλάδας, τα λεφτά τους, αλλά κι όσοι ποντάρισαν σ΄ αυτήν, την πολιτική τους ανέλιξη. Χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικού κερδοσκόπου ο Αντωνάκης !...

Περιπλανόμενος στα εύκολα μονοπάτια του λαϊκισμού και μετερχόμενος κάθε βρώμικο και παραπλανητικό επιχείρημα, εμφάνιζε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε λάθος δρόμο, παρουσιάζοντάς τους, ως τους υπεύθυνους για την πορεία της χώρας προς την χρεοκοπία.

Πάνω στη διαπίστωση – σύνθημα πως «αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά…», έχτιζε έναν αντίλογο και μια εναλλακτική πρόταση, κυριαρχούμενα από ευτελείς λαϊκίστικες κριτικές και ασυνάρτητες προτάσεις, που φάνταζαν ως το μαγικό φίλτρο του Πανοραμίξ. Φυσικά και η άκρατη ψηφοθηρία στις τάξεις των καταταλαιπωρημένων από τη λιτότητα πολιτών, δεν μπορούσε να γίνει παρά με το αισχρό και ανεύθυνο χάϊδεμα των αυτιών από το Σαμαρά και τη δράκα της ΠΟΛΑΝ, που κατέλαβε τη Ν.Δ. (Ο Καραμανλάκας λακίζοντας, την παρέδωσε κι αυτήν…).

Στο τελευταίο στάδιό της η στρατηγική των κερδοσκόπων της Συγγρού περιλάμβανε την εκδοχή των πρόωρων εκλογών, εξέλιξη που την προδίκαζαν ως αναγκαστική επιλογή του Παπανδρέου, λόγω του αδιέξοδου στο οποίο θα βρίσκονταν, εκεί προς το Φθινόπωρο. Τόσο ώριμες και εύστοχες ήταν οι εκτιμήσεις τους, ώστε απέκλειαν οποιαδήποτε υπέρβαση από την πλευρά της Ε.Ε. και δεν έδιναν καμιά πιθανότητα επιτυχίας στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για να βρεθεί μια λύση – διέξοδος και στις αντιτιθέμενες θέσεις των εταίρων και στα ελληνικά προβλήματα.

Να, όμως, που η λύση – διέξοδος ήρθε και σηματοδότησε το δικό τους αδιέξοδο !

Η σύγχυσή τους φάνηκε όταν, λίγες ημέρες πριν, ψυλλιαζόμενοι τη φορά των πραγμάτων και την πιθανή συμφωνία, επεχείρησαν να παίξουν με την «επιλεκτική χρεοκοπία», μιας και η πραγματική χρεοκοπία φαίνονταν να εξαλείφεται ως ενδεχόμενο. Ο ίδιος ο Αντωνάκης βγήκε στο γυαλί και εξόρκισε τη συμμετοχή των ιδιωτών στην όποια αναδιάρθρωση του χρέους, επειδή θα προκαλούσε, τάχα, την «επιλεκτική χρεοκοπία», ενώ παράλληλα τα γαλάζια παπαγαλάκια γέμιζαν έντυπες και ηλεκτρονικές σελίδες με τον ηλίθιο αφορισμό : η χρεοκοπία είναι μία, όπως κι αν προσδιορίζεται…

Η ίδια ομάδα των κάφρων – παπαγάλων, βγήκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των Βρυξελλών και έκρωξε τη μαλακία : χρεοκόπησαν την Ελλάδα !...
Δυστυχώς οι καθοδηγητές τους, αφού χρειάστηκαν, σχεδόν, είκοσι ώρες στη Συγγρού για να καταλάβουν τι έγινε και μετά να συνέλθουν από την κατραπακιά, βγήκαν δια του αρχηγού και τους άδειασαν, μη επικεντρώνοντας στην «επιλεκτική χρεοκοπία», αφού με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, όλες οι πιθανές παρενέργειες (κυρίως προς τις τράπεζες), αντιμετωπίζονταν προληπτικά και καθοριστικά.

Τι περιμένουν, τώρα πια, οι απελπισμένοι ; Μα την αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, που θα φέρει την απαίτηση των εταίρων για νέα μέτρα !

Νέο στοίχημα, λοιπόν, νέο CD’S από τους πολιτικούς κερδοσκόπους και φτου κι απ΄ την αρχή. Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος τους !...

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ !...


ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ !...


Η αναδιάρθρωση, στην ουσία, του ελληνικού χρέους, προκαλεί τη μείωσή του σε συνολικό μέγεθος και – ίσως το κυριότερο – λιγοστεύει, κατά πολύ, τους αναγκαίους σε ετήσια βάση πόρους για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων. Αυτό είναι που περιγράφεται ως «ανάσα» και ως «ευκαιρία ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου της ελληνικής οικονομίας».

Οι Ευρωπαίοι πήραν, τελικά, αρκετές αποφάσεις απ΄ αυτές που έπρεπε και θέλαμε, (έμειναν έξω μερικές, με σπουδαιότερη την καθιέρωση του ευρωομολόγου…), και κατά γενική παραδοχή μας τάδωσαν χοντρά ! Ανεξάρτητα των κινήτρων και των λόγων, που συνετέλεσαν σ΄ αυτό, οι ΄Ελληνες τα πήραμε, αφού βέβαια, δεσμευτήκαμε να κάνουμε το …αυτονόητο : να σταματήσουμε να βγάζουμε άλλα ελλείμματα !

Ναι, όλες οι δεσμεύσεις μας, όλα τα μέτρα, περασμένα, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, σ΄ αυτό το στόχο συντείνουν, στη παραγωγή, δηλαδή, πρωτογενούς πλεονάσματος, αντί των συνεχών και τεράστιων ετήσιων ελλειμμάτων. Γι αυτό το σκοπό πάρθηκαν και παίρνονται μέτρα, γι αυτό το σκοπό μας πιέζουν όλοι για να τα εφαρμόσουμε. Γι αυτό το σκοπό είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές σ΄ όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας και, φυσικά, σ΄ αυτόν της πολιτικής λειτουργίας.

Δεν είναι κάτι το εύκολο, μιας και θάναι η πρώτη φορά που θα συμβεί στη χώρα μας, αυτό όμως δεν σημαίνει, πως πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως ενδεχόμενο απίθανο ή (το χειρότερο) ως ενδεχόμενο ανεπιθύμητο, στη βάση ανισόρροπων ιδεολογικοπολιτικών προσεγγίσεων.

Η ύπαρξη και το μέλλον αυτής της καταχρεωμένης χώρας συνδέεται απόλυτα με τη διαμόρφωση των όρων, των προϋποθέσεων και των λειτουργιών, που δημιουργούν πλεονάσματα κι όχι ελλείμματα !

Ο άμεσος στόχος είναι η παραγωγή (έστω και μικρού) πλεονάσματος στη χρήση του 2012, για να μπει το νερό στ΄ αυλάκι και να προσεγγιστεί το ποσοστό που είναι αναγκαίο για να υπάρξει ομαλή αποπληρωμή του χρέους.

΄Ηδη, με τις προχθεσινές αποφάσεις της συνόδου κορυφής, τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να παράγονται στα επόμενα χρόνια, μειώνονται στο μισό, καθώς από το 6% (επί του ΑΕΠ), που προβλέπονταν, πέφτουν, περίπου , στο 3% !

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΟΡΕΙΑ !...


Ιστορικής σημασίας απόφαση για σημαντική μείωση και διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, επιφέρει η χθεσινή απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης.

Η βαθιά ανάσα που δίνεται στη χώρα μας για την εξυπηρέτηση του χρέους υποστηρίζεται από ένα νέο πακέτο ύψους 158, 6 δισ. ευρώ με 109 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ (60 δισ. νέα δάνεια και 49 δισ. από τα παλιά δάνεια που υπολείπονται προς εκταμίευση) με την καθαρή συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στα 49, 6 δισ. ευρώ (37 δισ. ευρώ από ιδιώτες και 12,6 από ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης).

Παράλληλα, δρομολογείται μια συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ελλάδα, με πλήρη ανακατανομή και αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων. Ωστόσο, το συνολικό θετικό πακέτο κρύβει “ορισμένα γκρίζα σημεία” που αφορούν τη συμπεριφορά των ιδιωτών πιστωτών στο μέλλον, αλλά και το ενδεχόμενο να απαιτηθεί ένα νέο Μνημόνιο για τη χώρα μας . Και αυτό διότι η χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό μπορεί να προβλεφθεί μόνο μέσω ενός νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Η συμφωνία των Βρυξελλών προβλέπει την επιμήκυνση από τα 7,5 στα τουλάχιστον 15 χρόνια της διάρκειας αποπληρωμής των νέων δανείων των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, αλλά με την περίοδο χάριτος 10 ετών που θα δοθεί, θα φτάνει τα 30 χρόνια. Επίσης, προβλέπεται η μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το 4,5% στο 3,5% τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά δάνεια, κάτι που θα ισχύσει επίσης για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Στα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία της απόφασης των ηγετών της ευρωζώνης περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με σημαντική αύξηση των αρμοδιοτήτων του. Ο Μηχανισμός θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα, προβλέπεται η εθελοντική εμπλοκή του με σειρά εναλλακτικών λύσεων που μπορούν να παραπέμψουν σε ανταλλαγή των ομολόγων με νέα μεγάλης διάρκειας, επαναγορά του χρέους από την Ελλάδα καθώς και μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων. Η συνεισφορά αυτή θα φτάσει τα 135 δισ. σε διάρκεια 10 ετών, από τα οποία 54 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια .

Πάντως, η συμφωνία των ηγετών οδηγεί μεν σε υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης λόγω της συμμετοχής των ιδιωτών. Αλλά γεγονός είναι πλέον ότι είναι σύμφωνος και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που σημαίνει ότι έχουν προβλεφθεί τα συνοδευτικά μέτρα τα οποία θα αποτρέψουν μια αναταραχή στις αγορές της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να δώσει ο κ.Τρισέ το πράσινο φως για το χαρακτηρισμό της επιλεκτικής χρεοκοπίας που έως χθες ήταν “κόκκινη γραμμή” χρειάστηκε να δεχθεί εγγυήσεις από τα κράτη μέλη ύψους 30 δισ. ευρώ ώστε να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Η περιορισμένης διάρκειας υποβάθμιση της Ελλάδας δεν θα είναι άμεση και θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες έξι βδομάδες και μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα “λίγων ωρών ή λίγων εβδομάδων”, που δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο, μετά την απόφαση για απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Εμπρακτες εγγυήσεις από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την παροχή της νέας ευρωπαϊκής αρωγής εξασφάλισαν οι χώρες που εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικές στη χορήγηση της ευρωβοήθειας.



Από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΙΣΕ !...


Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΓΙΑ 15 ΨΩΡΟΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ !...


Το μεγάλο, βέβαια, ζήτημα είναι η μείωση του ελληνικού χρέους και η αναδιάρθρωσή του, έτσι ώστε να μπορεί η χώρα να το διαχειριστεί. Αυτό, μαζί με το «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» για την τόνωση και την ανάπτυξη της οικονομίας συνιστούν το πακέτο των θετικών αποφάσεων – εξελίξεων στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Στις αποφάσεις, τελικά, φαίνεται να μπαίνει και η περιβόητη «συμ-μετοχή των ιδιωτών», μετά από την γαϊδουρινή επιμονή της Μέρκελ, κυρίως από τις τράπεζες, οι οποίες με βαριά καρδιά δέχονται ένα hair cut περί το 20%, που σε ποσό κυμαίνεται γύρω στα 15 δις. €.

Γι αυτά τα 15 ψωροδισεκατομμύρια, όμως, η Ελλάδα θα πάρει από τους οίκους ανοχής (αξιολόγησης), ένα selective default, γεγονός που θα επιτρέψει σε κάποιους καιροφυλακτούντες …καλοθελητές, στο εξωτερικό και το εσωτερικό, να μιλήσουν για «χρεοκοπία», ενώ θα δώσουν την ευκαιρία σε κάποια αρπακτικά να αποζημιωθούν για τα CD’S τους !

Όλο αυτό το νταβαντούρι, που χαλάει, κάπως, την ιστορικής σημασίας θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωζώνη ολόκληρη, γίνεται για να κρατήσει η Μέρκελ την υπόσχεσή της προς τον γερμανικό λαό, για τη «συμμετοχή των ιδιωτών» και να δείξει αποφασιστικότητα και συνέπεια. Στόχος της η ανάκτηση του χαμένου εδάφους στην κούρσα προς τις επόμενες γερμανικές εκλογές, οι οποίες, όμως, ούτως ή άλλως, φαίνεται να τις χάνει …πανηγυρικά !

΄Εχουμε, δηλαδή και λέμε : το μεν δεξιόμουτρο της Ε.Ε. η Μέρκελ, προκαλεί για λαϊκίστικους ψηφοθηρικούς λόγους την βαθμολόγηση της Ελλάδας με selective default, το δε εγχώριο δεξιόμουτρο, ο Αντωνάκης, βρίσκει το πάτημα να κατηγορήσει τον Παπανδρέου, πως …χρεοκόπησε τη χώρα !

Δεν θα επαναλάβουμε τα του δράματος του Γιώργου, τα γράψαμε… Τα γλέντια στη Ραφήνα, είναι, που μας τσιτώνουν τα νεύρα και ο αγλέουρας που χλαπακώνει, πανηγυρίζοντας ο Καραμανλάκας, στο δικό μας στομάχι κάθονται …μολύβι !...

ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ !...


Πέρα από την αλήτικη, υπονομευτική για τη χώρα και την οικονομία συμπεριφορά τους, πέρα για το γεγονός, πως στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι παράνομοι, καθώς κατέχουν άδειες παρανόμως διακινούμενες, υπάρχει ένας ακόμα σοβαρός λόγος, που η κοινή γνώμη εναντιώνεται στη «μαύρη συντεχνία» : με την απουσία τους αναδύθηκε η άλλη Αθήνα, η υγιής, η παλιά καλή πόλη με τους άδειους δρόμους και χωρίς καυσαέριο ! ΄Οξω για πάντα οι πειρατές της πόλης!...

ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΣΙΩΝ !...


Ο Κόσμος ολόκληρος με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα ! Τέτοια παγκόσμια δημοσιότητα ποτέ άλλοτε, τέτοια ενασχόληση με τη χώρα μας ποτέ στο παρελθόν.
Το ελληνικό πρόβλημα, πρόβλημα της υφηλίου, μέσω Ευρωζώνης και ΗΠΑ.

Είκοσι μήνες μετά την έναρξη της περιπέτειας, επιτέλους, το ζήτημα μπήκε στις σωστές του βάσεις. Σήμερα όλοι, άμεσα ή έμμεσα, αναγνωρίζουν, πως το ελληνικό κραχ, έχει βαθιές ρίζες και αιτίες, που πάνε πέρα από τις επιφανειακές, λαϊκίστικες, αλλά και εν πολλοίς ρατσιστικές απόψεις, περί τεμπέληδων και καλομαθημένων Ελλήνων. Όχι και πως εδώ, όλα ήταν και είναι τέλεια, αλλά δεν είναι εκεί η ουσία και η βασική αιτία…

Αναζητούνται λύσεις, επειδή κινδυνεύει το οικοδόμημα της Ευρωζώνης και γιατί, στη συνέχεια, απειλείται ολόκληρο το σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας !

Επί είκοσι μήνες ο Παπανδρέου τριγύριζε ολομόναχος ανά τον Κόσμο και τάλεγε ακριβώς έτσι ! Στο εξωτερικό, τον άκουγαν αμήχανοι και δύσπιστα, ενώ στο εσωτερικό, η καφρίλα, του χρέωνε προθέσεις ξεπουλήματος και προδοσίας ! Οι πιο κάφροι των κάφρων – οι δεξιοί – τον εγκάλεσαν και για τα πολλά ταξίδια που έκανε, ως πρωθυπουργός !...

Και βέβαια θέλουμε να σωθεί η Ευρωζώνη και να δυναμώσει η Ε.Ε. αλλά, ως ΄Ελληνες, επιζητούμε την καλύτερη λύση για την πατρίδα μας. Γι αυτό ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και μετά τη σημερινή σύνοδο κορυφής.
Τώρα, στο πρόβλημά μας, μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας και της διάλυσης της χώρας μας, το ό,τι επιβεβαιώθηκε πως ανήκουμε στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, οφείλεται στις μεγάλες προσπάθειες, στις μεγάλες θυσίες, που έκανε και κάνει ο λαός μας, για ν΄ αλλάξει σελίδα στην πορεία του. Με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό το Γ. Παπανδρέου οι δακτυλοδεικτούμενοι και χιλιοκατηγορούμενοι ΄Ελληνες, κατάφεραν ν΄ αλλάξουν το κλίμα, να πείσουν για τις δυνατότητες του έθνους και να οδηγήσουν τους εταίρους στην απόφαση να βοηθήσουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος του χρέους.

Οι εξειδικεύσεις αυτής της απόφασης θα γίνουν στη σύνοδο της κορυφής, καθώς και σε πάμπολλες άλλες διαδικασίες και θ΄ αποτελέσουν την απαρχή για την αναμόρφωση της οικονομίας και της χώρας, για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας !

Αυτό είναι το σημαντικό, αυτή είναι η ουσία, όλα τ΄ άλλα έχουν τη σημασία τους, αλλά έρχονται μετά. Εδώ θάμαστε να τα λέμε και να τα γράφουμε !...

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΠΑΡΑΝΟΙΑ !...


ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΕΣ ΑΛΗΤΕΙΕΣ !...


Με τον «νεκροθάφτη» (σε ύφος, στυλ και εμφάνιση) Λυμπερόπουλο να μιλάει για πυρπολύσεις και αβύσσους και τον χατζηαβάτη της πολιτικής, Μανώλη, να παρίσταται και να μιλάει στη χθεσινή συγκέντρωση των ταξιτζήδων στη Μάρνη, συνεχίστηκε η επιχείρηση δολιοφθοράς κατά του ελληνικού Τουρισμού, της μπλέ συντεχνίας.

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου της Ν.Δ. ο Θύμιος με το μαύρο γυαλί,(χωρίς το ακορντεόν…), φρόντισε να μην αφήσει καμιά αμφιβολία, σε κανέναν, για το στόχο του αγώνα : «θα συνεχίσουμε μέχρι να πέσει η κυβέρνηση !...».

Τώρα για το τι ήθελε στη συγκέντρωση των ταξιτζήδων και γιατί μίλησε σ΄ αυτήν, ο γραμματέας συνδικαλιστικού του σαμαρέϊκου, ο …αντάρτης του γλυκού νερού, Γ. Μανώλης, δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να το καταλάβουμε : πήγε να τους διαβεβαιώσει, πως η Ν.Δ. …ΔΕΝ υποκινεί τις απεργίες και τις αλήτικες, ανά την Ελλάδα ενέργειές τους… Γι αυτό και τον αποθέωσαν !...


Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !...

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν σθεναρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν για την Ελλάδα υγιείς οικονομικές βάσεις" δήλωσε η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον την Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

Η κα Κλίντον δήλωσε ακόμα ότι οι οδυνηρές περικοπές του μεσοπρόθεσμου, τις οποίες πέρασε από την Βουλή η κυβέρνηση, αποτελούν δείγμα "αποφασιστικής ηγεσίας", όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες στην απερίφραστη στήριξη της επιστροφής της Ελλάδας στον δρόμο της ανάπτυξης.


Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα, μέσω της υπουργού εξωτερικών της, διότι η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη αντιμετωπίζει κι εκείνη μια τεράστια δημοσιονομική κρίση και φοβάται ότι μια δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας μας "θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου".
Οι δύο χώρες, εξάλλου, εμφανίζουν πολλές αντιστοιχίες στην κρίση που αντιμετωπίζουν. Το αμερικανικό ομοσπονδιακό χρέος προβλέπεται να φτάσει περίπου στο 140 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε μερικά χρόνια – θυμίζοντας αρκετά το τρομακτικό δημόσιο χρέος της χώρας μας. Και οι δύο χώρες ζουν με την επικείμενη απειλή υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής τους ικανότητας από οίκους αξιολόγησης, που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ. Κι επίσης, και στις δύο χώρες οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να επιτύχουν την απαραίτητη συναίνεση, για να αναλάβουν από κοινού πολιτική δράση για την επίλυση των κρίσεων χρέους που αντιμετωπίζουν.
Ωστόσο, σε μια εποχή αυξανόμενης παγκόσμιας αλληλεξάρτησης, όπως υποστηρίζουν διάφοροι οικονομικοί αναλυτές, είναι καλύτερο να υπάρχουν δύο χώρες με τα ίδια προβλήματα, παρά μία μόνο. Αυτή την εβδομάδα, άλλωστε, θα είναι κρίσιμη και για τις δύο κυβερνήσεις. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να συναντηθεί με Ευρωπαίους ομολόγους του για την συμφωνία σε κάποιου είδους δεύτερης διάσωσης της Ελλάδας.

Οι επιτελείς των ΗΠΑ φοβούνται πως αν ο Γιώργος Παπανδρέου αποτύχει, μια δυνητικά καταστροφική κρίση χρέους μπορεί να θρυμματίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να οδηγήσει τις αγορές των ΗΠΑ σε επικίνδυνους κλυδωνισμούς. Αυτό, με δεδομένο ότι και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρή αστάθεια στο εσωτερικό, σχετικά με το θέμα της δικής τους κρίσης χρέους, θα προκαλούσε τρομακτική ανισορροπία και ανασφάλεια στους επενδυτές. Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους, περιμένοντας συμφωνία μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας σχετικά με τους όρους για την υπέρβαση του ορίου των 14.3 τρισ. δολαρίων.

Και οι δύο οικονομίες, αυτή της πανίσχυρης Αμερικής, αλλά και αυτή της ελάχιστα ισχυρής Ελλάδας, βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί κι εμφανίζουν σημεία μεγάλης αλληλεξάρτησης. Η καταστροφή του μικρού, ίσως προκαλέσει τεράστιο πλήγμα και στον μεγάλο. Αυτό, άλλωστε, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας.
Από το REPORTER

ΧΙΛΑΡΥ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ !...

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΕΛΛΑΝΤΩΝΗ !...


Η φάρα των δεξιόμουτρων ταξιτζήδων, των λιγδιάρηδων οινεί φοροφυγάδων και καλοπερασάκηδων, μπροστά στον κίνδυνο να ξεβολευτούν και να σταματήσουν το αλισβερίσι και το φαγοπότι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, «πήραν τα όπλα» !

Ως γνήσιοι …εθνικόφρονες, αντάξιοι της «μαύρης» κλειστής συντεχνίας τους, αλλά και των υπόλοιπων δεξιών μαυραγοριτών του πατριωτισμού, έδωσαν ένα ισχυρότατο πλήγμα στον τελευταίο τομέα της χειμαζόμενης οικονομίας μας, του Τουριστικού.

Η άθλια, όμως, συμπεριφορά τους, δεν ήρθε αυτόβουλα, ούτε ξαφνικά και απρογραμμάτιστα : προέκυψε ως σύλληψη και σχεδιασμός των πολιτικών πατρώνων τους, του κόμματος – ντροπή για την Ελλάδα και ιδιαίτερα του Τρελλαντώνη και της ανερμάτιστης παρέας του !

Από τη Συγγρού δόθηκε η κατεύθυνση, αρχικά με τι δημόσιες συμπαραστάσεις και τα κανακέματα του αρχηγού και στη συνέχεια, με τα πλάνα των υποτακτικών του. Ποια κατεύθυνση ; Μα, η δολιοφθορά κατά του Τουρισμού !
Κάμποσες εκατοντάδες «κιτρινιάρηδες», κάνουν από το πρωί αφόρητη τη ζωή χιλιάδων, ξένων και ελλήνων ταξιδιωτών, στο αεροδρόμιο και το λιμάνι, οδηγώντας τους στην αγανάκτηση, λόγω της απώλειας χρόνου και χρημάτων. Τα φασισταριά της Συγγρού υπονομεύουν, ακόμα, περισσότερο την ελληνική οικονομία, επιχειρούν να βάλουν την ταφόπλακα στον τάφο της, που άνοιξε ο Καραμανλάκας, ο Σαμαράς και οι άλλοι πατριδοκάπηλοι της Δεξιάς, οι εγκληματίσαντες κατά της χώρας στην επάρατη 5ετία 2004-2009.

Ο τρελλαντώνης στην επιδίωξή του να γίνει …πρωθυπουργός, δεν κωλώνει σε τίποτα, δεν χαμπαριάζει τίποτα, δεν υπολογίζε, ούτε κοινωνία, ούτε οικονομία, ούτε χώρα !...